söndag 18 maj 2008

Nöjd vs missnöjd

Den officiella tiden blev 1.48.21. Nu när jag har fått smälta loppet lite inser jag att det ändå var ganska bra gjort av mig att springa på igenomsnitt 5:08 min/km (enligt funbeat) i 21,1km. Det var även bra gjort av mig att springa andra delen av loppet snabbare än första, trots att jag var väldigt trött på slutet. Det som jag är missnöjd och besviken över var att det var så sjukt trångt i början att jag inte alls kunde springa i det tempo som jag ville och fick sicksacka mig fram och hela tiden se var jag satte fötterna. Efter 5-6km blev det lite lättare, men helt optimalt blev det ändå inte. När jag kollade på klockan vid 5km och insåg att det skulle vara helt kört att klara ner mot 1:45 (som var mitt hemliga inofficiella mål) så bara dog min tävlingsinstinkt. Den bara försvann och ibland kom jag på mig med att springa alldeles för sakta. jag försökte peppa mig själv att springa på snabbare och det funkade bitvis, men sen blev det trångt igen och tempot sänktes. Det tar väldigt mycket på energin att springa så ryckigt och ojämt och när jag svängde upp på avenyn började benen bli sega och jag fick verkligen tvinga mig själv att hålla ett högt tempo. Vasagatan gick riktigt segt men sen kändes det lite bättre när jag passerat 19km och insåg att det inte var långt kvar till mål. Försökte spurta så gott det gick i trängseln på slutet och när jag kom i mål var jag riktigt trött. Och lite missnöjd över att jag inte kom ner lite närmare 1:45. Det var inte alls samma känsla som förra året då jag var supernöjd över att jag tagit mig runt under 2 timmar.

När jag pratade med mamma efteråt och sa att jag var missnöjd blev hon arg och skällde på mig för att jag aldrig blir nöjd och Martin, pappa och alla andra jag pratat med tycker också att jag ska vara nöjd så jag får väl vara det då. Ett tag. För nu är det bara att börja träna för att springa snabbare nästa år. Då hoppas jag att jag hamnar i en startgrupp som passar mig bättre, där jag kan springa i mitt eget tempo. Visst, hade jag sprungit i samma tempo som förra året hade nog denna gruppen (grupp 5) passat mig bra, men nu när jag blivit rätt mycket snabbare, hade det nog passat bättre med åtminstone en startgrupp längre fram.. Förvörigt var jag väldigt irriterad över alla volvolöpare som jag sprang om. De var så himla många och sprang så himla sakta! Varför får de starta så tidigt? Kan de inte delas in i två grupper istället, en snabbare och en långsammare. Det hade säkert känts bättre för de som är lite långsammare att springa i en senare startgrupp och inte behöva bli omsprungna av så många..

Slutligen; jag är nöjd över min förbättring med åtta minuter men missnöjd över att jag inte kunde springa i mitt eget, och ett jämnare, tempo.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att det var en jättebra tid och en enorm förbättring från förra gången! Nästa år kommer det att gå ännu snabbare! :-)

Anonym sa...

duktigt! du ska vara nöjd med att korta tiden med 8 ju! nästa år blir det 8 till ;)

hehe, bayard är ingen favvo till mig. dryg. fast hon var trevlig denna gång, men inte tidigare jag träffat henne. irriterar mig på henne för hon är så PERFEKT! allt hon gör blir så bra. hon fiser parfym lixom. ;-P

Puma sa...

förstår frustrationen och att det är svårt att vara nöjd, men jag tycker du var duktig ändå. till nästa år får du stå i bättre startgrupp och då kan jag tänka mig att det blir revansch! :-)

Felicitas sa...

Jag tycker att du gjort en superbra prestation, men samtidigt förstår jag din frustration över köer/sicksack. Med rätt startgrupp kommer du att kunna göra dina ben och din träning ännu mer rätta! :) Jag är grymt imponerad, även om det inte känns självklart för din del.

Sus sa...

Jag tycker du ska vara supernöjd och det får bli din morot till näsat år.

carro sa...

Oj, här lyckades man surfa in på en intressant blogg:). Instämmer med de andra; riktigt bra tid!!! Hade tänkt springa nästa år.
:-)

Löpning & Livet sa...

elin: Tack! Ja det är bara att fortsätta träna! :)

ingy: man kan ju hoppas :D

puma: Hoppas!!

felicitas: tack tack!

sus: ja, på ett sätt är det ju bra att inte var för nöjd, nu är jag peppad att fortsätta träna!

carro: tack för berömmet! Jag tycker absolut du ska springa, det är så himla kul!

Karin sa...

8 minuter är grymt bra förbättring! Jag förstår att du känner att du kunde springa fortare utan trängseln, men du kanske ska ta Sthlm Halvmara i höst då? Där är det mindre folk =) Grattis till en bra prestation! Du är grym!

Löpning & Livet sa...

nike: jo jag är lite sugen på det, men det är så mycket lopp i sthlm i slutet av sommaren/början på hösten.. Får se vad ekonomin säger.. :) Tack för grattiset!

Anonym sa...

Bra kämpat! Jag håller med dig om att det är jobbigt att behöva trängas och springa om alla hela tiden. Får se hur det blir på mitt lilla lopp på ½ mil om en vecka. JAg tycker du ska vara nöjd med din tid, men samtidigt förstår jag dig som var ute efter en bättre tid. Men se det så här: nu har du nåt at kämpa inför tills nästa går. Nadja

Unknown sa...

Intressant det där, att man aldrig är nöjd... Men tur är väl det, annars skulle man ju lika gärna kunna lägga av :) Jag är iallafall jätteimponerad, och det kommer gå kanonbra nästa gång!

Löpning & Livet sa...

nadja: Tack! Och lycka till!

mialena: jo det brukar ju vara så att hur bra det går så är man aldrig nöjd :) Men om man är nöjd kan man ju inte bli bättre.. :)