tisdag 13 maj 2008

Lyx

Det går snabbt att lägga sig till med lyxvanor. Under min fattigaste studentperiod försökte jag alltid köpa det billigaste alternativet av allt, oavsett om det gällde mat eller saker. Jag handlade mat på Willys och alla kläder på HM (vilket jag visserligen gör fortfarnade, så helt kört är det inte för mig), klippte mig nästan aldrig (jag hade ingen frisyr) eller (när jag skaffade frisyr) på ett billigt ställe och köpte billiga schampon och hårprodukter. Jag vet inte riktigt när det började gå utför, men jag antar att jag började utveckla mina lyxigare vanor någon gång i samband med att jag fick ett extrajobb. Vi började handla på Ica, jag började köpa schampo, balsam och hårprodukter hos frisören, började klippa mig på Toni&Guy och bli beroende av Vagabondskor och Body Shop-produkter. Eftersom både jag och Martin tränar lite mer nu än för några år sedan har matkostnaderna ökat en hel del, vi är ju hungriga jämt! Nu när vi flyttat har vi även blivit lite lata och orkar inte åka ut till Ica Maxi lika ofta som förut så vi handlar en hel del på Ica Supermarket istället. Inte bra för ekonomin! Egentligen är det nog inte enstaka varor så himla mycket dyrare, men när man köper mycket så märks det direkt. Och inte blir det bättre av att jag har lagt mig till vanor som att alltid vilja ha Brämhults färskpressade apelsin/jordgubbsjuice till frukost. Jag skulle aldrig ha köpt den där första litern för att lyxa till det. Nu vill jag ha jämt! Men det får jag inte för Martin, så jag får köra varannangångsmetoden. Varannan gång en billigare juice och varannan gång Brämhults.

För några månader sedan började jag även lyxa till min havregryn- och linfrögröt med solrosfrön och hallon. Skulle jag inte ha gjort! Nu vill jag ha det varje dag. Men det blir alldeles för dyrt så jag får nöja mig med solrosfröna och den vanliga bananen till vardags och ta hallonen till helgen (ok då, lite oftare blir det nog). Jag behöver ett välbetalt (normalbetalt) jobb så att jag kan få lyxa lite oftare. Det är jag värd!

11 kommentarer:

Anonym sa...

oj, vad jag känner igen mig!
Samtidigt som det är skrämmande hur mycket pengar jag gör av med nu, så tycker jag det är fascinerande hur lite jag klarade mig på under studenttiden...

Jag anpassar mina levnadsvanor extremt fort efter inkomsten... Jag "måste" numer ha funktionskläder till joggingen, pulsklockor, goda juicer och klippa mig var 8e vecka...

Mela sa...

Haha, visst är det hopplöst! Och fort går det att vänja sig också. Fast - klädmässigt så har iallafall jag slutat handla på H&M och börjat handla kläder som är lite dyrare och håller lite bättre - och som jag inte tröttnar på lika fort heller. Så det går på ett ut.

Felicitas sa...

Haha! Känner igen det där också!! :)

Jag fattar inte hur jag kunde leva på så lite under studenttiden, men jag antar att det är lättare att anpassa sig efter mer pengar än tvärt om...!! :D

Tänk så mycket vardagslyx man har nu jämfört med då!

Anonym sa...

Haha, mitt i prick. Dom där hallonen på gröten (och i smoothien och överallt) kostar massor. Men det är så underbart gott!!! Försöker också begränsa lyxgröten till helgen men det är svårt och jag lyckas oftast inte...

Sofy sa...

Ha, ha, ha.. Jag med! Känner igen mig alltså! naturell lättyoghurt från arla är ingenting i jämförelse med den nästan dubbelst så dyra valio vaniljäpplekanel-varianten. Pås-te? nänä, roobios lös-te annars får det vara. Nötter! Designinredning! Dyra ansiktskrämen... och så fortsätter det, men mest noga är jag nog med maten ändå.

TIPS: Om ni har en willys, jag köper björnbär och blåbär, frusna, och har i min gröt. De tinar ju på två sekunder och ett paket som kostar ca 10-14 kronor räcker i över en vecka! (Eldorado köper jag ifrån, men det märket kanske finns på välsorterade ica-affärer också!?)

Kram

Löpning & Livet sa...

funrun: haha, jo.. undrar hur folk klarade att springa förr när det inte fanns funktionskläder, pulskolockor och andra tekniska hjälpmedel?? :D

mela: Jo jag undrar om inte jag är där snart också.. De senaste tiden har jag inte hittat så mycket snyggt på HM.. fast föst måste jag nog bli lite rikare :)

felicitas: jo det är väl det.. Svårt att anpassa sig tillbaka när pengarn aär slut bara :)

anna: man borde börja odla egna! :D

sofy: På ica finns euroshopper, nästan lika billigt som eldorado, men det blir dyrt i längden ändå :( Kankse skulle ta en sväng till Willys ändå och hamstra :)

Anonym sa...

Visst är det jobbigt när man börjar unna sig lyx och sedan inser att man inte kan var utan det. När jag pluggade i växjö levde jag och sambon med fattigt. Men nu går det utför, beror nog på att jag har extra jobb och han har fast jobb, men visst är det onödigt för man kan göra så mycket mer för penmgarna än att ha dyra mat och klädesvanor, men sen måste man oclså tänka att man bara lever en gång och tat man ska njuta. Det är en balansgång det där. HA en trevlig dag. Nadja

Puma sa...

Jag känner också igen mig! Så till den grad att grabben förvandlats till killarna i lyxfällan och har beordrat mig att göra en budget.

TheLoonyNail sa...

Jag håller verkligen med....jag tycker inte att jag har så mycket mer pengar kvar i slutat av månaden nu mot när jag pluggade...lite kanske. Men jag bor dyrare, har köpt bil och köper dyrare mat. Men det är skönt att slippa tänka på varenda krona.

Susanna sa...

Oj då får passa mig! Jag räknar ju med att få massa pengar över då jag börjar tjäna pengar...

Löpning & Livet sa...

nadja: balans var ordet! (igen) :)

puma: haha, det är väl ungefär så martin resonerar med mig också :D

vargungen: Jag är precis likadan.. jag hade typ noll kr kvar på kontot när jag var som fattigast och så även nu :)

susanna: Jo det går fort att anpassa sig! :D