måndag 4 februari 2008

Snurrigt

Jag har så mycket jag vill blogga om. Så mycket att jag inte vet vad jag ska skriva. Det kanske låter lite konstigt och det är det nog. Jag tänker att jag vill skriva om kost och träningsrelaterade saker, alltså rena fakta, men en av de viktigaste sakerna jag bär med mig från min utbildning är att man ska vara väldigt försiktig med vad man säger och hur man säger det när det gäller så känsliga saker som mat och matvanor. Man kan inte bara säga att så här och såhär är det, vi ska äta mindre av det och mer av det. Man kan inte generalisera så! Så länge man inte vet hur en persons mat- och träningsvanor ser ut kan man inte uttala sig om dem. Visst, vissa generella råd måste man ju kunna ge. Livsmedelsverkets 5 kostråd är ett bra exempel. Men man måste hela tiden ha i åtanke att alla har olika förhållande till mat. Om man säger att vi ska dra ner på mättat fett till en publik där det kanske sitter en eller flera personer som redan äter minimalt med fett och kanske har ett stört förhållande till mat, kommer den/dessa personer dra ner ännu mer på sin konsumtion och kanske kan mitt uttalande vara en av många bidragande orsaker till att en person utvecklar en allvarlig ätstörning. man måste hela tiden förvissa sig om att åhörarna har uppfattat mitt budskap på det sätt jag ville.. Usch vad jag låter hemsk nu, men efter att ha haft några föreläsningar med en dietist specialicerad på ätstörningar kommer jag aldrig glömma detta!

Nu har jag visst skrivit ett långt inlägg om kostrelaterade saker ändå, trots att jag inte skulle :) Men vad jag menar är att det krävs så mycket eftertanke innan jag kan publicera ett inlägg så det är lite snurrig i min hjärna nu! Men jag vill skriva och dela med mig lite av min kunskap (inte för att jag är värsta proffset eller så, men lite har jag väl lärt mig på fyra års studier..)! Det finns så mycket myter och felaktigheter där ute, framförallt inom gymvärlden.. Och eftersom jag är en person som vill ha en total rättvisa och att allt ska vara rätt får jag lite panik och blir väldigt upphetsad när jag ser nåt som jag anser är fel, haha.. Jag måste lära mig att slappna av lite tror jag och koppla bort polisen (kanske skulle ha blivit det istället)i mig..

Jaja, nog tjatat om det! Kan meddela att förmidagens lätta distanslöpning gick bra och att jag ser fram emot kvällens krafttag! Nu ska jag dricka kaffe och fixa lite här hemma! Imorn ska jag och Ellen planera lite inför vårt företagsstartande! Ser fram mot vår date på café Egg and Milk imorn!

5 kommentarer:

Sofy sa...

Oh, företagsstartande?! Wow, I like!

Men du Andréa. NU skrev du ett helt inlägg om kost utan att egentligen säga nånting. fast det är klart, det kanske var det som var meningen också, att det är så svårt att råda att du helt låter bli. Alltid, i alla fall när du är på avstånd? Jag tycker att du aldrig lägger dig i ( vad jag har sett) hur folk äter.

Jag har en fråga dock som du gärna får tycka till om! Jag lovar och svär, jag är inte det minsta ätstörd, även om jag kör en sockermatch just nu så planerar jag ett sunt förhållande till socker och efterrätter sen. Eller såhär; jag tror att min nu pågående sockermatch kan skapa ett sunt förhållande till socker IGEN.

Vad anser du om kvällsmål generellt, och kvällsmål med mycket protein i synnerhet. Typ en portion prottepulver som äts med sked som kvällsgott, eller nån dl kesella?
Jag gillar att få plocka med nåt till tv-tittandet och finner det mycket avkopplande att ta till nåt av detta när jag börjar bli sugen. Middag runt klockan sex-sju och sen kvällsmål vid halv nio-nio. Funkar?

lina sa...

Företagsstartande låter spännande!!! Är själv inne på den idén!

Tycker att ditt inlägg var kanonbra! Har idag haft handledarträff, där vi just diskuterat sådana saker. T.ex det här med att generalisera mat som bra och dålig får man vara vaksam med. Eller jag tycker inte att man ska göra det, för det handlar om så mycket mer! Och det är så individuellt vilken person det är man pratar med. Själv känner jag att jag vill vara väldigt neutral i min blogg när det gäller kostråd, för det kan bli så fel! Men ibland kliar det i fingrarna:)

Tack för din underbara blogg Andréa, jag älskar den!

Löpning & Livet sa...

sofy: Jag ska ta mig tid och svara på dina frågor, men jag gör det i din blogg ist! Håll utkik! :)

Lina: Åh vad glad jag blir att du gillar min blogg!!
Och skönt att du tycker som jag angående hur viktigt det är att tänka på vad man säger osv! Hur länge har du kvar att plugga? Vad är det för typ av företag du funderar på att starta?

lina sa...

Jag läser nu till sommaren, sedan har jag endast 10 veckors praktik kvar innan jag är färdig dietist, så det närmar sig slutet!

Angående företagsstartande så är absolut inget klart ännu, utan det är massor av tankar & funderingar bara än så länge. Men eftersom jag är galet intresserad av mat, så vill jag försöka kombinera det med kostbiten på ett bra sätt. Jag känner mig inte precis sugen att jobba som dietist på sjukhus & bara sitta i patientsamtal. Inte nu i alla fall! Så jag spånar på några affärsidéer helt enkelt!

Vad är det ni har för planer ang företagsstartande???

Löpning & Livet sa...

lina: Det låter intressant! Vi har inte heller kommit så långt, men vi hade väl tänkt kombinera föreläsningar och kostrådgivning med lite massage och hälsoprofilbedömningar..