fredag 22 februari 2008

Nu är jag arg igen

Egentligen vet jag inte om jag ens orkar skriva det här inlägget, jag blir nämligen så arg och frustrerad! Men jag ska göra ett försök:

Varför är det så att vem som helst kan/får uttala sig om kost och hur man bör och inte bör äta, vad som är "nyttigt" respektive "onyttigt" (Dessa hemska ord som jag avskyr!) och kommer med pekpinnar hit och dit hela tiden? Överallt, i tv, tidningar, på bussen, på gymmet, på jobbet, på nätet, överallt uttalar sig människor om kost och hälsa. Vissa har någon form av utbildning medan vissa bara har "sina egna erfarenheter". Visst, alla har rätt till en egen åsikt, självklart! Men jag tycker att man kan tänka till lite innan man skriver.. Hur kommer andra att uppfatta detta? Är det rätt att generalisera så här? (Ja jag vet att jag redan skrivit om detta, men det tål att upprepas!) Och det finns uppenbarligen massor av olika synsätt och åsikter om vad som är bra och hur man ska äta.. Jag säger inte att det som jag har lärt mig under mina studieår är nån lag på nåt sätt, men tills det kommer omfattande forskning som motbevisar det jag lärt mig kommer jag fortsätta stödja mina rekommenationer och åsikter om mat och träning på den kunskap som skolans lärare bankat in mitt huvud!

Jag tycker att det är lite konstigt hur vem som helst får uttala sig om kost och träning, medan ingen "vanlig människa" skulle få för sig att ställa sjukdomsdiagnoser och försöka bota sjukdommar.. Äh.. nu blev det lite snurrigt, jag är nog bara arg och frustrerad, haha!

8 kommentarer:

Anonym sa...

jag har läst 4 år på högskolan och har titeln "hälsopedagog", och då ingår det en massa poäng med kostkurser osv... Jag trodde att jag skulle vilja jobba med sånt när jag gick ut skolan, men under tiden som jag pluggade så insåg jag just detta: att människor ofta har en alldeles egen och orubblig uppfattning om vad som är rätt och fel när det gäller kost - och därmed helt oförmögna att ta in åsikter från någon annan... Det gjorde mig helt matt så jag la de planerna på hyllan... och nu jobbar jag med den pedagogiska delen istället. Puh! =)

Sofy sa...

Fredag, blå himmel, solsken, lagom temperatur, fågelkvitter... hi, hi..försöker hitta positiva saker att hänga upp dina tankar på. Skämtåsido, klart det är jobbigt med själutnämnda experter och folk som tror sig veta. Du har rätt. Du är grym, du har koll och DU har kunskap.

Ha en härlig dag tjejen! ( som gjord för en löprunda?!)

Löpning & Livet sa...

funrun: åh vad skönt att jag inte är ensam om att känna så! Ibland tänker jag att jag skulle ha pluggat nåt helt anant istället.. Fast samtidigt vet jag ju att det är det här jag vill jobba med! Jag tycker att kroppen är en himla intressant sak och älskar att lära mig mer om hur den fungerar och jag vill verkligen visa människor att det inte är krånglit och svårt att leva hälsosamt! Att man inte alls behöver sluta med godis och annat för att vara hälsosam och ta hand om sin kropp! Det är en stor utmaning med tanke på all hysteri i samhället, men vam har sagt att saker ska vara lätt :)

Löpning & Livet sa...

sofy: hihi, ja jag kände att jag var tvungen att skriva ett glatt och positivt inlägg nu direkt efteråt så att jag skulle bli på lite bättre hummör :) Det är ju fredag! och solen skiner nästan ute =)

Em Löfgren sa...

många självutnämnda expeterter som hjälper till att trassla till det i kostdjungeln! tycker man kan ge tips och så men då vara noga med att påpeka att "detta är vad som funkat för mig" och ingenting annat! inte kosntigt att gemene man blir konfys med tanke på hur många "rätt och fel" som florerar! särskilt i media!

Anonym sa...

jag jobbar på en gruppbostad med utvecklingsstörda. I min utbildning så ingår det mesta som innefattar hälsa, och det kan man verkligen praktisera där jag jobbar nu, även om det inte är lika konkret som ett "riktigt" hälsojobb. Men kunskaperna behövs, och de används flitigt!

lina sa...

Ja, visst blir man trött och matt på alla "expert" utlåtanden!!! Visst tycker jag att man ska vara ödmjuk inför olika typer av kostråd, då det forskas hela tiden och ingen riktigt vet vad som är bevisat och inte. Men det går verkligen för långt allt för ofta!

Löpning & Livet sa...

emliscsious: jo självklart ska man få ge tips, men precis som du säger är det viktigt att påpeka att det är egna erfarenehter.. men alltför ofta gör inte folk detta.. media har ju också en tendens att blåsa upp minsta lilla forskningsrapport till en sanning också och det är itne så lätt för allmänheten att sålla mellan alla råd som hela tiden ges överallt..

funrun: aha, spännande! Och hälsokunskaper behövs ju alltid och är nyttigt att ha överallt!

lina: ja visst blir man! Och jag håller med dig om att man ska vara ödmjuk inför olika typer av kostråd och inte avfärda allt direkt! Men tyvärr är det ju ofta så (som jag skrev till emliscious ovan) att media blåser upp allt till sanningar fast det kanske eg bara var en liten studie som visat nåt.. Men det är ju iaf en spännande branch vi valt! :)