tisdag 2 december 2008

Done!

Det blev löpbandet. I vanliga fall brukar jag tycka att det är rätt skönt att springa när det regnar, så länge det inte öser ner eller blåser en massa samtidigt. Men idag kände jag verkligen en stor ovilja till att bli kall och blöt, även om det faktiskt inte regnade så värst mycket. Hade jag haft långt till gymmet hade jag nog tvingat ut mig ändå, men eftersom jag har typ två minuter ner så kändes det enkelt och bekvämt att hoppa upp.

8km lätt distans stod alltså på schemat och det var precis vad jag genomförde. Ställde in bandet på 1% lutning för att få det så likt uteförhållanden som möjligt, precis som mr Sz vill. Förut har jag kört med 0,5% lutning då jag upplevt det som mycket jobbigare bara med den lilla lutningen, men nu när det ändå var så länge sedan jag sprang på band och löpformen ändå är dålig tänkte jag att det var ett bra tillfälle att börja införa den rekommenderade lutningen. Och visst funkade det, det blev antagligen lite jobbigare, men eftersom jag hade det så redan från början samt att jag började på en så lugn fart som 9,5km/h så märktes det inte så mycket.Ett sånt här var min vän idag


Jag började som sagt på 9,5km/h och ökade sakta upp ett steg i taget för att avsluta den sista biten på 10,5km/h. Genomsnittsfarten blev enligt funbeat 5:54min/km vilket är lite långsammare än vad mr Sz ville. Enligt honom skulle de 8kilometrarna ta 42-46min, men eftersom jag bestämt mig för att lägga på lite på de lugna passen blev mina 47:15 min helt perfekt!

Känslan var lätt. Benen var pigga och andningen lagom ansträngd, absolut inget flås utan ett bra prattempo. Precis som det ska vara alltså. Däremot var pulsen lite oväntat hög då genomsnittet slutade på 78%. Maxnotering på 82%. Nu brukar visserligen min puls vara några slag högre när jag inte sprungit på länge, så det är antagligen helt normalt. Men för säkerhets skull ska jag nog hålla lite extra koll.

Sammanfattning: Ett lugnt, lätt och skönt pass som jag är nöjd över. En bra start på marathonresan!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Lät lite lagom bekvämt sådär! :) Jag brukar ha så svårt att hålla igen på bandet. Borde springa lugnt idag med tanke på gårdagens långpass. Men jag känner mig själv, farten kommer ökas på successivt ändå!

Anonym sa...

Visst är det svårt att hålla igen!

Löpning & Livet sa...

malin & Sofia: jag var nog sån mera förr.. Nu har jag lärt mig att alla pass har sin speciella funktion.. I början var det lite svårt att springa sakta, jag kände mig liksom dålig.. som att jag inte gjort mitt bästa.. Numera (när jag visserligen tränar mer och behöver de lugna passen än mer) tycker jag att det är rätt skönt och bekvämt att lufsa fram i ett långsamt tempo :)

Lena sa...

Fick lite inspiration för att faktiskt springa ett pass på bandet. Tackar!

Anonym sa...

Och här blev de i stort sett samma pass fast 6 km. Kör också 1 grad lutning och lyssnar på Mr Sz =)

Anonym sa...

Ska bli spännande att följa din resa mot Stockholm Marathon VIA GöteborgsVarvet ;) För du har väl inte gett upp planerna på det?

Löpning & Livet sa...

lena: kul att man kan inspirera :)

cicci: aha, hoppas det gick bra för dig också!

river: självklart ska ajg springa varvet också! :) Fast jag kommer nog inte gå på max.. (eh.. försöka går ju :P)

Anonym sa...

Du kan se det som en snabb (och lång) distans innan din mara ;)