torsdag 29 oktober 2009

Tempo, pyramid och scones

Det blev inget snabbdistansspringande igår. Dels hade jag flow med mitt cykelpassfixande och dels kom en jobbig huvudvärk smygande. Jag gav mig dock ut på en runda i min ensamhet lite senare istället. Tanken var att se vad kroppen kände för och det visade sig vara något slags progressivt tempopass. Inga jättehöga hastigheter, men slutade iallafall på runt 4:45 tempo sista kilometerna före nedjoggen. Det var skönt ute trots att det var höst och mörkt och benen mådde bra förutom en konstig träningsvärk på framsidan av underbenen, typ ner mot foten. Förstår inte vad jag sysslade med på armyn i tisdags men något konstigt gjorde jag uppenbarligen för det hör inte till vanligheterna att jag har träningsvärk där.Kanske blir det hallon- och chokladscones ikväll?


Jag fick hur som helst klart mitt pass, en pyramid i tre (fyra med uppvärmningen medräknad) trappsteg upp (där de nedersta trappstegen är längst men lättast och översta alltså kortast men jobbigast) och sedan likadant ner på andra sidan. Jag kör mina pass i tre veckor denna terminen och sedan byter jag upplägg. Helt ärligt har jag inte funderat så jättemycket på om just tre veckor är det mest optimala, men tre veckor kändes bra och känslan är viktig. Jag började terminen med en uthållighetsklass där tanken är att man ska hålla en jämn intensitet hela passet och jag tippar på att de allra flesta valde att lägga sig i den nedre delen av pulszonen (75-85%). Sedan ökade jag upp intensiteten något med extensiva intervaller där vi körde 5x4min på 85% med 2min (aktiv)vila mellan. Nu ökade jag alltså upp intensiteten ytterligare lite genom att toppen av pyramiden består av 2min på 95% (De andra stegen på 65, 75 respektive 85%). Jag hoppas verkligen att deltagarna har tagit till sig något om mitt tjat om mat och äter något innan passet. (Ja jag har frågat, men man vet aldrig.)

Resten av dagen består av fixande, matshopping, balance och te- & sconeskväll med trevligt sällskap. Det blir nog en bra dag trots några halvjobbiga och halvtråkiga saker att fixa med tror jag. Hoppas ni också har en bra torsdag och att solen skiner även på er!

3 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Nej mat verkar överskattat hos många. Förstår inte hur man kan komma till träningen kl 18 och inte ätit något sen kl 12... Helt obegripligt i min värld. Så himla mycket mer kvalitet de skulle få i sina pass om de tankade på med lite energi. Undrar om de kör bilen utan bensin också? Så tjata på du, det är en viktig fråga!!!

Madde sa...

Sconsen ser goda ut! Recept? :)

Löpning & Livet sa...

anna: ja precis! Och ännu värre när det är en hel natt mellan!! visst om det är ett lågintensivt morgonpass, men inte över 75%..

madde: varsegod :)