lördag 12 april 2008

Tänkvärt och fascinerande

Min kropp (som väger runt 60-62kg) behöver ca 1400 kcal (5,9 MJ) varje dygn bara för att hålla igång alla livsuppehållande funktioner. Om jag skulle ligga totalt stilla en hel dag, utan att ens röra ett lillfinger, behöver min kropp alltså få i sig såhär mycket. Fascinerande! Lägger man till allt jag rör på mig under en dag, både vardagsmotion, träning och allt annat jag gör, krävs väldigt mycket mer (någonstnas runt 2500 - 3000 kcal) för att min kropp ska må bra och jag ska prestera optimalt! Inte konstigt att jag upplever det som att jag inte gör annat än äter hela dagarna :)

PS. Imorn ska jag berätta om vilka roliga presenter jag fått av mammafamiljen! Nu hiner jag inte, jag ska ha Greysmarathon!

5 kommentarer:

Puma sa...

ja, kroppen är fantastisk. och fantastiskt komplicerad!

Anna (Orka mera) sa...

Och ändå finns det folk som äter nutrilett eller cambridgesoppor på totalt 400 kcal per dag. Orkar man finnas då??? Typ nej...och ännu mindre träna! Stackars folk :)

Anonym sa...

Oufff... Jag har problem att nå upp i rätt kcal-nivå nu, äter för lite. Inte lätt med balans!

Anonym sa...

just den där insikten om hur mycket vi faktiskt behöver för att kunna hålla igång hjärna, organ osv minns jag var ett av mina största moments i livet, när jag läste mina kost-/fysiologikurser. Jag trodde aldrig att det skulle behövas så mycket energi för att ligga stilla.

Löpning & Livet sa...

puma: ja, ibland lite väl komplicerad :)

anna: Nej, det är väl det som är problemet med den typ av bantningsskit. Kroppen sänker ämnesomsättningen och går ner på sparlåga, sänker temperaturen och börjar äta upp sig själv.

Ok.. kanske kan du läga till lite mer fettrika saker som nötter, avokado och sånt? Det ger ju mycket energi men är inte så mättande.. Ett annat kenp jag brukar använda mig av för att få i mig tillräckligt är att dricka juice till frukost och under dagar med mycket träning dricka nyponsoppa och sånt och gainer direkt efter träningen.. mycket kolhydrater och inte så mättande..

funrun: Jo ett av mina största moments också! :) Coolt att lilla jag behöver så mycket mat :)