tisdag 8 april 2008

Tänder

Nyss upptäckte jag att jag håller på att få en ny tand. Antagligen en visdomstand (varför heter det så föresten? För att man får den när man är tillräckligt vis eller??) men man kan inte veta så noga när det gäller mig och tänder. Jag fick nämligen mina sista (?) tolvårständer nån gång i gymnasiet och om det inte vore för att jag tvingades dra ut tio mjölktänder för att kunna få tandställning hade jag säkert inte tappat alla än. Tandläkarna tyckte nämligen att det var på tiden att de satte in den där "rälsen" (som jag hade både uppe och nera) när jag börjat gymnasiet så därför drog de ut de tio sista mjölkisarna (dock inte alla på en gång) och fyra "vanliga" för att alla tänder skulle få plats i min lilla mun.

Det var inte alltid så kul att ha tandställning, särskilt inte de dagar jag hade varit hos tandläkaren för att "dra åt" den, då värkte det konstant och jag kunde knappt tugga. Inte fick man äta kola eller tugga tuggumi heller för det kunde ju fastna i den. Fast det gjorde jag ändå, jag var nog inte en så lydig patient. Men det gick ju bra ändå, efter ett och ett halvt år eller så var tänderna tillräckligt raka och fina för att slippa den. Men då var jag å andra sidan tvungen att ha en sån där äcklig gomtandställning ett tag, men så blev tänderna raka och fina också :)

Eftersom jag nu hunnit fylla 26 år kanske kroppen tyckte att det var dags för lite visdomständer också. Hoppas bara att de ser till att hålla sig i skinnet och inte börja krångla, jag har inte råd med några dyra tandläkarbesök!

4 kommentarer:

Sofy sa...

Usch, oj vilket meck det kan vara. Mina är inte supersnygga, men helt okej och jag har klarat mig från allt vad ställningar heter. Å andra sidan har jag genom framfusigt äventyrslekande lyckats slå ut/kantstöta lite så jag är stolt ägare av såna där "porcelain veneers" ( eller hur fasiken det nu kan stavas) som de alltid sätter in på folk i såna där "extreme make-over" program. Nä fy, tandläkaren har man inte råd med, det är ett som är säkert. Fast man borde ju gå. Mamma brukar ryta det ibland... när vi gick på universitetet bror o jag betalade hon åt oss för att det skulle bli av, nu är jag rädd att den grejen verkligen inte funkar längre. Hrm. Boka tid?!

Hoppas de inte trilskas med dig nu!
ha en skön dag!

Anna (Orka mera) sa...

Haha, det låter som min tänder du beskriver. Fast jag fick bara dra 7mjölktänder... Några visdomständer har jag inte fått men det verkar ju ändå mest besvärligt och göra ont, så det ska man väl vara glad för!

M. sa...

åh, vad jag kände igen mig i det här inlägget. jag har också haft räls och innan det var det 15 tänder som drogs ut. som tur var slapp jag räls nere tack vare alla utdragningar:) nu har jag också två visdomständer som vill komma fram. dem två andra är redan ute. jag förstår att du inte vill gå till tandläkaren för det är ju så dyrt:( tur att man fr.o.m 1 juli ska få en check vart annat år på 600 kr av staten då kan man ju utnyttja den (som om den skulle räcka till hela besöket...) Nej, nu ska jag inte gnälla:P Hoppas att du får en riktigt bra dag:)

Löpning & Livet sa...

sofy: jo det är en väldans meckande för att få allt att se bra ut.. Jag har också slagit av en bit av en tand, en pyttebit av ena framtanden försvann under en nyårsfest i ettan på gymnasiet då någon kom farande med en champangeflaska lite väl hårt :) Men som tur är syns det knappt, så jag har inte behövt fixa till det. Vill inte tänka på hur länge sen det var jag var hos tandläkaren sist, det är iaf sjukt länge sedan, snart MÅSTE jag gå dit!!

anna: ja jag trodde jag skulle slippa, men tydligen inte.. om det inte är en "tolvårstand" då :)

molly: låter bra det där med checken! det hjälper ju till lite iaf, då ska jag verkligen ta tag i mina tandläkarbesök och försöka få dem lite mer regelbundna!