tisdag 1 december 2009

Något är fel

Antingen är jag på väg att bli förkyld/sjuk eller så är det dags för hb-koll igen. (Hb, eller hemoglobin; är kortfattat den molekyl som transporterar runt syret i kroppen. Ju mindre hemoglobin i kroppen, desto lägre syreupptagningsförmåga. Kortfattat alltså. Vill ni ha källhänvisningar får ni maila (vadå akademiskt skadad :) )

(För er som inte var med den tiden, alternativit har glömt, sökte jag (Efter att ha intalat mig att träningen gick så segt bara för att jag var i dålig form och att det faktum att jag helst ville sova dygnet runt berodde på allt som hände i mitt liv just då.) till vårdcentralen "för trötthet" och det konstaterades ganska snabbt att mitt hb låg på strax över 100 (g/l). Ett värde under 120 anses som lågt och 120-140 anses normalt för kvinnor (Om jag inte minns totalt fel. Orkar inte stämma av med mina böcker just nu).)

Efter att ha ätit 3 tabletter innehållande totalt 300mg (behovet för kvinnor är runt 15mg) om dagen i runt två månader under våren/försommaren kollades mitt hb igen. Då låg det strax över 130 och var altså helt normalt. Då ordinerades jag en tablett (100mg) i några månader för en ytterligare kontroll. Men den där tredje kontrollen har jag visst glömt av och nu har det gått ca två månader utan att jag ätit några tabletter. Jag vet inte exakt hur snabbt nivåerna sjunker, men jag antar att det kan vara detta som är orsaken till att träningen har känts så seg på senare tid. Successivt lite segare för varje vecka, men framförallt segt de senaste dagarna då jag orkat noll. Det kan ju också vara en förkylning på gång, men jag känner inget av det jag brukar känna i kroppen när en sådan är på ingång. Imorn är det planerad vilodag och då om något brukar ju förkylningar ge sig till känna, men dyker ingen upp och det känns lika segt resten av veckan är det nog dags för en hb-koll.

Tröttheten borde inte bero på träningen i sig för jag har tränat mindre än vanligt de senaste månaderna och mycket av träningsminutrarna är lågintensiva som yoga/balance och jättelugna löppass.

Jaja, nog tjatat om detta. Igår vickade jag iallafall på en cykel 45 och sedan stannade jag kvar på peppkollega Lasses cykel 60 för att ge honom lite feedback eftersom han ville det. Idiotiskt gjort från början och ännu mer idiotiskt eftersom jag inte hann äta något mellan. Men alltid lär man sig något.. Idag sprang jag kortare än jag planerat och körde sedan sista armyn före jul. Resterande gånger kan jag tyvärr inte köra. Seegt occh noll energi är de två ord som bäst sammanfattar det hela. Och usch vad tiden går, jag måste sova snart ju! Godnatt sweeties!

7 kommentarer:

funrun sa...

Aaaah, rackarns om det är brist igen... testa dig snabbt!
jag käkar ju också tillskott i parti och minut... har skaffat en dosett (liten och inte så oensionärsaktig) från apoteket som jag fyller på varje vecka - annars glömmer jag att äta mitt järn och mina B12:or...

Em Löfgren sa...

men hmm om jag förstår det rätt är dte ändå "bättre" om det är hb- grjen som spökar? för dte kan man lätt göra nåt åt? eller? om jag inte är helt ute och cyklar vilket jag kan vara. iaf hoppas jag allt är bra med dig, och du slipper låga värden och slipper bli sjuk =)

Anna (Orka mera) sa...

Usch vad trist! Gå och kolla upp det så du får veta om det är hb:t som spökar. Alltid tråkigt när träningen känns seg som kola. Hoppas det reder upp sig snart!

Anna sa...

Men det kan ju faktiskt ha att göra med att du inte fått i dig tillräckligt med järn. Hoppas du kommer må bättre snart. Kolla värdet så slipper du vara ängslig. Krya på dig!

Annika sa...

Åh men typiskt att man glömmer bort att ta tabletterna... jag borde äta mer fluortabletter :)

Men nu tycker jag att du ska börja äta dem direkt igen och samtidigt boka tid för en koll så du kan få svar. Tänk vad skönt att det blir bra bara av att äta lite tabletter :)

Kul med Stockholmsresa i helgen! :)

Löpning & Livet sa...

funrun: jepp I will!

haha, roligt :) Jag är rätt bra på att inte glömma faktiskt, men ska absolut fundera på saken :)

emliscious: jo på ett sätt är det ju det, men det är tråkigt att jag måste äta tabletter.. försöker ju pussla med maten så att järnet ska tas upp så bra som möjligt plus använder järnpanna etc..

jag hoppas också jag slipper bli sjuk!!

anna: fruktasnvärt tråkigt!!

anna: troligen. uthållighetsidrottare (i synnerhet löpaare), vegetarian och tjej är tyvärr ingen bra kombo ur järnsynpunkt..

annika: fast jag har inte glömt att ta dem, de är bara slut :)

Löpning & Livet sa...

det jag glömt är att gå på en tredje koll :)