torsdag 3 december 2009

Reflektioner

Föreläsningen var faktiskt riktigt bra. Inte för att jag förväntat mig att den skulle vara dålig på något sätt, men jag hade nog inte trott att den skulle vara riktigt så inspirerande. Jonas har ett väldigt bra tänk kring träning och jag gillar hans filosofi om funktionalitet före allt. Det är ju så det är liksom och precis som min egen filosofi. Att det ska finnas en tanke och ett syfte bakom träning, att den ska gynna din kropps funktion. Både funktion som i vardagsfunktion och funktion som i träningsfunktion. Funktionalitet är ju lite av "det senaste" i träningsvärlden och visst, ibland kan det ju gå till överdrift, men grundtanken är ju bara så rätt!

Det var mycket prat om Jonas egen träning och hans upplägg såklart, men ett stort fokus låg, förutom på funktionalitet, på glädje och mervärde samt att vara i nuet. "Jag vet att jag klarar åtminstone ett steg till" och så vidare. Verkligen ett inspirerande tänk som jag ofta försöker förmedla till andra men ibland är lite dålig på själv när de negativa tankarna blir för starka. Inte lika mycket på tävling som på träning dock. På tävling kommer urkraften och järnviljan fram. Kortfattat så höll jag med om det mesta, det enda som jag ställer mig tveksam till är hans motsånd till stretching. Fast där sa han å andra sidan emot sig själv genom att visa hur en normal träningsvecka kan se ut. Där fanns nämligen en kategori som benämndes "Träning för att orka träna; styrka/stretch/yoga etc" eller något liknande. Så egentligen är han nog inte så stor stretchmotståndare som han ville ge sken av. Några småsaker här och där som jag också ifrågasätter, men på det stora hela var det jättebra!

Sista delen av föreläsningen handlade om kost och hälsa, och för min del hade han gärna fått hoppa denna del. Det blev lite för mycket pajkastning och "min filosofi är den rätta" (Han sa såklart inte så ordagrant, ,men det var så jag tolkade det.) Egentligen har vi väldigt lika filosofi om vad som är bra mat (exempelvis så naturliga produkter som möjligt, bra råvaror, gärna ekologiskt etc) men han drar liksom saker till sin spets. Nästan så att jag funderar på om det är enbart/delvis för att få uppmärksahmet?? Sedan tycker jag faktiskt inte att man kan likställa havregryn med exempelvis pulvermos. (Och var är miljötänket? Det är ju rätt mycket bättre att äta havregryn som odlats i Sverige än att importera qinnoa från sydamerika?) Och tyvärr spårade det ur lite på slutet när någon ställde frågan jag själv skulle velat ställa; hur han tänker kring sitt samarbete/sponsorskap med Red Bull. Hur går det ihop med det stora motståndet mot socker och processad/onaturlig/"kemiskt framställd" mat?? Då blev den, tidigare så engagerade och inspirerande Jonas väldigt offensiv. Väldigt mycket försvarsposition, forcerat försvarstal och fraser som "att hon dietisten från Axa (som replikerade på hans debattartikel i Runners World för nåt halvår/år sedan (och som förövrigt har mitt absoluta drömjobb)) inte fattade någonting". Detta var väl det enda som drog ner totalbetyget på en i övrigt mycket inspirerande kväll!

7 kommentarer:

mikael sa...

Vad var egentligen hans svar på frågan om Red Bull?

Anna (Orka mera) sa...

Också nyfiken på det svaret...

Löpning & Livet sa...

ja det var väl just det att han inte kunde ge något bra svar.. han pratade liksom bort det.. men jag fattade det som att " det inte gör något att dricka några red bull om året" som att han endast drack detta vid extremlånga pass/tävlingar typ.. ungefär, så men det var lite svårt att utläsa. Ska fråga susanna hur hon uppfattade det!

Mikkan sa...

redbullgrejjen är ju den som skär sig med allt annat, helt klart!

Annika sa...

Intressant! Träningsinspirerande är han helt klart men kosten skiljer sig lite från min uppfattning när jag läser vad han äter för något... har så svårt för det här med fettet... men alla är olika :)

Lisa sa...

Jag var på precis samma föreläsning då han var här i Umeå, och kan inte annat än att hålla med dej om det mesta. uppfattade även svaret om redbull ungefär likdandt som du gjorde (för ja, frågan ställdes såklart här också). Men att han var galet inspirerandei vissa delar går inte att komma ifrån:)

Dessi sa...

Jag vet vad han svarat tidigare när han fått frågan om hur sponsringen av Red bull går ihop med hans kostfilosofi. Då har han svarat att det är skillnad på att dricka en Red bull efter ett triathlon och att dricka en var och varannan dag. Precis som du uppfattade det mao!