tisdag 15 december 2009

Mera om mitt träningsupplägg
Precis som förra säsongen kommer jag även denna gång följa Andreas Szalkais 3:30 program på marathon.se någorlunda på min väg mot Stockholm marathon. Precis som förra året kommer jag dock inte följa det slaviskt, utan jag använder min egen kunskap och mitt sunda förnuft för att anpassa programmet efter just mig och mina förutsättningar. Förra året la jag på lite tid på samtliga pass eftersom 3:30-programmet egentligen var alldeles för snabbt för mig, men 4-programmet för långsamt för mitt mål på 3:45. Jag strukturerade även om lite i schemat för att det skulle passa mitt övriga liv samt min kompletterande träning, samt hoppade Anders styrkeupplägg eftersom jag kör min egen styrka, både i form av army och mer löpspecifik sådan.

Denna säsong kommer jag modifiera enligt följande:
- Jag kommer kasta om vissa pass för att få det att passa med såväl min kompletterande träning, de pass jag instruerar samt mitt övriga liv.
- Jag kommer försöka hålla de angivna tidsramarna på kvalitetspassen, då jag tror det är väldigt viktigt för att jag ska bli snabbare.
- Jag kommer att springa de lätta distanspassen ännu lite lättare än vad som anges, då jag är övertygad om att det kommer gynna mig i längden då jag behöver den återhämtande effekten i och med min relativt stora träningsvolym med övrig träning inräknad.
- Jag kommer förlänga vissa pass, speciellt långpassen och speceillt i början då de är lite väl korta. Jag tror att jag kommer att gynnas av att ligga på en högre volym veckomässigt och jag tror att jag behöver få in lite fler långa långpass och då är det ju bra att börja på åtminstone 20km.
- Jag kommer hoppa över Anders styrkeupplägg och köra på med mina egna samt med armyn såklart. Så ofta det går kommer jag även klämma in lite core i gruppträningsform.
- Jag kommer även köra så mycket body balance/yoga som jag hinner och sen tillkommer ju såklart lite cykelpass.

10 kommentarer:

Fitnesscoachen sa...

Det känns genom tänkt och bra. Lycka till med satsningen! Har du satt något tidsmål?

Petra sa...

Hello, jag är lite inne på samma spår som du (eftersom du frågade på min blogg). 3.30 är lite för snabbt och 4.00 aningen för långsamt, så jag blandar och ger lite efter eget huvud. Och varvar med ett och annat alternativt pass. Under 4 timmar vore skoj även om jag inte ska spänna bågen för hårt när det är min första mara :)

Löpning & Livet sa...

madde: jepp, sub 3:30!! :)

petra: aha, precis som jag tänkte då :)

Lotta sa...

Verkar vara ett väl genomtänkt upplägg! Tycker speciellt om att du även vill få in lite yoga o andra pass som hjälper till mot den stelhet löpare/cyklister kan råka ut för.. *host*

Jag ska försöka få ihop ett upplägg för mitt första Göteborgsvarv. Börjar känna mig stressad redan nu. :)

Petra sa...

Förbannat bra blogg förresten, du inspirerar!

Miss Agda sa...

Ett välgenomtänkt upplägg och årets resultat bevisar ju att ett liknande upplägg funkar för dig!

Miranda sa...

Åh härligt kör järnet! Jag har inte ens tagit en titt på passen, ger det mycket? Kör liksom lite mer på känn jag.. haha kanske visar sig hur bra det blir ;)

Malin sa...

Du har full koll på hur du ska träna för att bli grym (eller grymmare såklart). Låter som ett bra upplägg. Själv känenr jag att jag skulle behöva sätta lite mer mål, tänka igenom min träning mer. Just nu blir det lite vad jag känner för för dagen, även om jag visst försöker få in visst antal pass per vecka. Svårt det där, men ska sätta mig ner nån dag o försöka tänka ut nåt smart :)

Annika sa...

Kul att läsa ikapp lite här, har varit/är datorlös men har nu uppdaterat mig lite. Du är så grym och med ditt fokus känns det som att du kommer klara dina mål. Jag som inte ens gillar att springa blir ju inspirerad... och så vill jag nästan springa nu, bara för att det gör ont när jag gör det. Dumt. Man vill ha det man inte kan få...

Lät som en härlig helg och noterade att inlägget var taggat som kärlek också (låter bra :)

Löpning & Livet sa...

lotta: ja yoga och stretch är viktigt!! lycka till med din egen träning!

petra: tack!!

miss agda: ja jag hoppas det ska funka! :)

miranda: jo jag tycker de funkar bra! lycka till!

malin: försök känna efter vad just du verkligen vill. kolla inte så mycket på vad andra gör (det är svårt, jag vet!) utan följ ditt hjärta!

annika: man vill alltid ha det man inte kan få.. och kärlek är ju aldrig fel, vilken typ det än må vara.. :)