onsdag 6 augusti 2008

Sånt här ska jag egentligen inte skriva

Shit.. jag blir alldeles matt.. Jag försöker hänga med i den livliga debatten om lågkolhydratkostens vara eller icke vara och bilda mig en uppfattning om huruvida förespråkarna har rätt eller fel (om det nu finns något rätt eller fel). Trots min utbildning har jag väldigt svårt att få en objektiv uppfattning om hur det egentligen ligger till och jag kan förstå att den oinvigde har svårt att veta vad som är "rätt och fel", vad man "ska och får" äta osv! Men det som gör mig matt är inte själva debattämnet, utan framörallt hur deltagarna (utifrån det jag läst hittills främst förespråkarna, men motstånadarna kan säkert vara likadana) uppför sig som värsta barnungarna som smutskastar och hånar varandra. Hallå! Hur seriöst tar man debatten då? Kanske är lika bra att blunda och låtsas som ingenting fram tills de nya allmänna kostråden är klara och se om de blir några ändringar och sen isåfall förhålla sig till dem.. (Fast å andra sidan menar ju förespråkarna till LCHF att forskarna bakom de allmänna kostråden är inkompetenta idioter (typ) och att allt de säger är fel (typ).) Suck.. även om jag vet ungefär var jag står i frågan är det inte lätt när man får frågor från andra som undrar hur det egentligen ligger till.. Varför blev jag inte.. typ.. kontorist eller nåt? (för att det är tråkigt såklart)

Och så bara en tanke.. Om nu alla (som idag har tillräckligt med mat) skulle lägga om sin kost till LCHF och alltså nästan enbart äta animalier. Hur skulle det då gå för miljön och för alla de som redan nu svälter??

10 kommentarer:

Felicitas sa...

Väl talat syster!!

Och din sista poäng tycker jag är en av de viktigaste. Jag frågade Annika det när jag var på hennes "bloggfrukost" och då svarade hon mig typ att vi i Sverige inte kan bry oss om vad som händer i övriga världen, utan att vi ska äta efter hur våra kroppar vill ha det (inte formulerat riktigt så, men andemeningen gick inte att ta miste på).

Löpning & Livet sa...

felicitas: skönt att du håller med! Men shit, sa hon verkligen så?? Hur ego får man bli??!!

Anonym sa...

OJ! Håller med Jane om sista punkten - och HELT SJUKT att den där Annika sa sådär... MEn jag och hon drar inte jämt öht.

Tycker också det är svårt att ha läst massor om kost, men ändå stå rätt handfallen när såna här drev dras igång.

Sofy sa...

Bravo gumman! Du får absolut uttala dig, konstigt vore väl annars! Tycker det är så himla många som tycker, och tycker de har rätt att tycka...när de gått typ en tre-veckors kurs i kostlära. Det skulle jag inte våga göra. Däremt litar jag på Andrea!

Mela sa...

Ja, eller hur. Snark, är rätta ordet i denna debatt. Suck är nästa. Men visst blir man galen? Ffa som att det inte hålls isär kost för friska normalviktiga, kost för sjuka, kost för överviktiga - utan det blandas och ges lite hur som. Man kan ju bli knäpp för mindre...

Susanna sa...

Oj, intressant att läsa om Annikas så kallade medmänsklighet... Själv ska jag äta kikärtsbiffar till kvällsmat :D

lina sa...

Bra skrivet. Håller med dig helt och hållet, blir helt less på debatten. Självklart tycker jag det är intressant med forskning och så, men varför kan inte debatten drivas på en vuxen nivå???

Mela tar upp en viktig poäng också, som väldigt ofta glöms bort när det debatteras. Kost för vem egentligen.

Blir tom så trött på allt detta att jag ibland känner för att pyssla med nåt helt annat!

Löpning & Livet sa...

funrun: helt sjuk jo!! Nej, folk verkar inte lita på att man kan något ändå, de litar hellre på media..

sofy: haha, jo fast det är mer att jag lovat mig själv att inte ta upp sånna här saker i bloggen.. fast ibland är det svårt att låta bli :)

mela: precis!

susanna: vad gott! :D

lina: nej debatten framstår ju som rena lekstugan..

Anonym sa...

Jag tror att lågkolhydratsdieter kan vara helt rätt för vissa. Ex. riktigt överviktiga. (För att snabbt gå ner i vikt, inte för att hålla den resten av livet) Men skulle en elitidrottare sättas under samma diet skulle det ju innebära katastof för denne! Kan inte bara alla "experter" gå samman och säga den enda riktiga sanningen: Man kan äta vad som helst, men inte i vilka mängder som helst och inte när som helst! Det är min filosofi... :)

/malinhalsofreaket.blogg.se

Löpning & Livet sa...

malin: jag är lite tveksam till huruvida det är bra eller inte med att få en snabb viktnedgång i början. Jag förstår att det kan ge en kick och ny motivation att tappa en massa, men samtidigt tycker jag att det vore bättre att lägga om kosten stegvis(byta ut vissa lisvmedel, äta mer regelbundet osv men ffa röra på sig mer)för att skapa vanor och inte se viktminskningen som något tillfälligt.. Sen är ju mycket av det som tappas i början av en lågkolhydratdiet vatten som kommer tillbaks när de börjar äta mer kolhydrater.. Annars har vi nog samma filosofi! :D