onsdag 13 januari 2010

Terminspremiär!

Idag ska jag ha mitt första ordinarie cykelpass för terminen (Vårschemat började redan förra veckan, men då jobbade jag kväll på onsdagen och fick vicka bort min klass.), vilket ska bli väldigt kul! Precis som innan kommer jag även denna termin att jobba blockvis med mina olika upplägg. Varje block kommer vara fyra veckor och intensiteten kommer att ökas upp lite för varje block. Som avslutning så kommer det bli en final i form av en "tävlingsklass" där deltagarna (och jag) verkligen får bekänna färg. (Såhär var det förra terminen!). Eftersom terminen är 22 veckor och jag vill ge så många som möjligt en möjlighet att köra avslutningsklassen kommer jag köra den både vecka 21 och vecka 22. Och eftersom jag var borta förra veckan körs första upplägget endast i 3 veckor. Men nog om detta.

Som första upplägg kommer vi att köra ett distanspass där vi genom både backar och raksträckor kommer ligga på en jämn intensitet under hela passet (upp- och nedvarvning borträknat). Runt 75 procent av max är målet vilket betyder att klassen kommer att upplevas som relativt "lätt" och behaglig, vilket såklart också är meningen. Det är här vi startar, det är här vi har vårt utgångsläge och därefter kommer vi genom olika typer av upplägg ta oss upp till en nivå där vi istället jobbar runt 85% av max, dvs strax under, på och över mjölksyratröskeln, under hela passet (tävlingsklassen). Vi kommer ta oss uppför trappor, uppför och nedför pyramider och vi kommer köra både tröskelintervaller och mjölksyraintervaller. Vi kommer vara grymma när sommaren är här!

Jag tror det är i ett sånt här klimat vi kommer befinna oss ikväll

Denna typ av upplägg kan ju lätt bli tråkigt, så det gäller verkligen för mig som instruktör att jobba med känslor, förmedlande av affirmationer/föreställningar om omgivningen och att utnyttja musikens energi med mera. Allt för att cyklingen ska bli så kul som möjligt. Men utmaningar är ju kul så jag ser fram mot kvällen! Vill du komma? 17:30 är tiden och Sportlife Lindholmen är platsen där det händer!

PS; Visst är väl mjölksyra ett väldigt vackert ord?! (På riktigt alltså. Det kan vara det näst bästa. Efter balans.)

4 kommentarer:

Elizabeth sa...

Låter som ett kanon roligt pass!! Tusan att jag är sjuk, annars hade det varit väl värt ett besök kan jag tänka mig =)
Välkommen till Sportlife familjen

Katarina M-I sa...

Bra och genomtänkt tycker jag:) Och fler och fler intruktörer verkar ha tagit tänket till sig. Svårt att förmedla ibland, precis som du skriver.

Raksträcka. Jag jobbar stenhårt med mig själv att få bort den termen:) Jag vet att man lär ut det som en "raksträcka" men en tempoetapp eller ett flackt parti kan vara ganska krokigt:)
Det finns ju backar som är duktiga raksträckor- tänk Hallandsåsen!

Språk och kommunikation är intressant. Ofta lär man sig att man ska säga en sak, när man sen börjar fundera över vad man egentligen säger så stämmer det inte alls med verkligheten:)

Jag är ju ny och grön som instruktör och säger fortfarande många grodor. Kvack.

Löpning & Livet sa...

elizabeth: du får komma nästa vecka då? :)

katarina: smart! :) varför har jag aldrig tänkte på det kan man undra :) I fortsättningen ska jag säga något annat än raksträcka! Språk och kommunikation är verkligen jätteintressant ja! :)

Cizzi sa...

Vad kul det skulle vara att cykla för dig och alla andra Göteborgs-instruktörer vars bloggar jag läser =)