onsdag 27 januari 2010

Den faktiska träningstiden

När jag satt på en av bussarna hem från cyklingen (jag måste först åka buss eller spårvagn och sedan byta till buss för att ta mig till mitt gymmet jag har min fasta klass på) började jag fundera på hur otroligt mycket tid jag egentligen lägger på träningen utöver själva träningen!

Först och främst all stretch. På funbeat kan man se att jag tränade 26482 minuter under 2009. Men då är endast några få specifika och rena stretchpass medräknade. Dessa kan lätt räknas på en hand, dels då kraven jag har för att få regga dessa pass är att de ska vara minst 20 minuter och dels då jag började regga dessa pass först i sensomras. Kör jag exempelvis ett cykel- army- eller corepass räknar jag inte med de 5-10min stretch som ingår. Varför inte? Jo dels för att jag ju inte gör det på löppassen och dels för att stretch faktiskt inte är cykling/army/styrka etc och jag är en petig, pedant och strikt typ :) Eftersom jag ibland slarvar och bara snabbstretchar efter egna styrkepass och löppass (och ibland "råkar" glömma och inte gör det alls (ja jag skäms)) så kan vi för enkelhetens skull säga att det är i genomsnitt 5min per pass som inte är medräknade i totaltiden. Det blir ett antal minuter på ett år.

Sen har vi som sagt all transporttid. Tid det tar att gå till och från gym, bussar och spårvagnar. Meningslös tid. Lägg där till all tid jag lägger på att planera, drömma, tänka, prata och läsa träning! Sjukt mycket tid!

Men det är ju såklart självvalt (förutom det där med transporterandet på sega kollektivtrafiksfordon då. Jag kanske borde skaffa en bra löpryggsäck och bli en snorkkare? Fast problemet är att jag då är rädd att inte klara av lika mycket kvalitetsträning. Hm.. Jag får fundera en stund till.) och jag vill ju till viss del (ja det finns faktiskt annat som är viktigt för mig också) leva träning. Men själva träningen tar ju faktiskt typ bara halva "träningstiden". Men det talar vi tyst om så att inte några eventuella träningsmotståndare (av den sort som anser/tror att de inte har tid att träna) får nys om det :)

Halsen kändes föresten bättre efter passet (mystiskt) och efter massa honungste, vitlök och Ben & Jerrys (inte samtidigt) känns det nästan ingenting. Vi får väl se hur det utvecklas det här. Ibland tror att jag min kropp är lite konstigare än alla andras :)

8 kommentarer:

Em Löfgren sa...

taaaaaaaaaaaaack för dina tankar kring håll! jag måste komma på hur den vidriga känslan ska undvikas! och nääääääää mens är inget känsligt ord ;)

Träningsglädje sa...

fast... det tar ju rätt mycket tid att jobba också. förutom 8 timmar på jobbet ska man dit och hem, så plussa på typ 1-2 timmar där. och så lunchen. man kan ju inte göra så mycket där ändå... :)

eller tiden det tar att laga mat. man ska ju fan handla, diska och plocka upp i köket också.

tiden "runt" träningen är i alla fall kul tid, och det är svårt att träna utan tiden runtomkring...

Petra sa...

Känner igen det där! Transporten till och från gymmet tar en hel del tid, bäst vore om man hade gym hemma och sedan mixade med löpning :)

Löpning & Livet sa...

emliscios: det var så lite så :)

träningsglädje: ja det är klart, sånt stör jag mig också på :)

ja delar av tiden runt är kul, eller egnetligen allt utom transporterandet och ombytandet :)

petra: haha det skulle vara ett väldigt stort hur jag skulle behöva då :)

Anna (Orka mera) sa...

Det finns två saker man ska tala väldigt tyst om... det är exakt HUR mycket tid träningen tar och exakt HUR mycket PENGAR den kostar... Lopp, hotellnätter, tågresor,kläder, skor... Men vad fasen, det är värt varenda minut och öre!

Johanna sa...

Mycket tid blir det som rinner iväg. Men det är ingen idé att få panik över det eftersom det ändå är tid man lägger på något man mår bra av och tycker är roligt!

magnus sa...

Sen jag slutade med att stretcha och köra lång uppvärmning så har jag ökat i styrka mycket mer på gymmet, skumt va?
för min del verkar det som om att köra hårda och korta pass ger mest utveckling.

Sofie RW sa...

Ja det är ju mycket tid som går åt till träning, men det är väl helt som man själv prioriterar. Jag jobbar i genomsnitt 9.5-10 timmar/ dag (för att jag vill), tränar ca. 2 (då räknas ombyte med utöver vad man skulle ägna åt ombyte dusch etc. om man inte tränade), sen bör man väl sova ett par timmar, säg 8, och då har man ju 4 timmar att fixa middag, fixa hemma, fixa sig själv anständig, och blogga och surfa... hu... dendär beräkningen borde jag inte ha gjort. Jag som tyckte att jag hade ett meningsfullt liv.

Men ang. snorkkandet. Ifall man snorkkar överallt blir det ju väldigt mycket mängd, men kanske det kunde gå att transportlöpa typ två gånger i veckan; kanske köra lite fartlek samtidigt - om du vill frigöra mera tid alltså.