onsdag 20 januari 2010

Suck och stön

Utseendet på diverse tidningsomslag har ju varit ett hett ämne bland träningsbloggarna under hösten och både Runners World och Fitness magazine har varit på tapeten mer än en gång. RW´s tycker jag personligen har blivit jättebra under det senaste året (med undantag under sommaren då de amerikaniserade omslagen tillfälligt var tillbaks) men Fitness verkar inte vilja ändra på temat tjejmedbarmage. Jag förstår att de vill ha den typ av omslag som säljer bäst, men vad jag inte förstår är hur vi kan vara så dumma som går på knepet? Men ok, vi bortser från bilden.

Idag ramlade nya nummret av Fitness ner genom brevlådan vilket ju alltid är lite kul. Men när jag tar en närmare titt på omslaget blir jag (även fast jag ignorerar bilden) bara trött, ledsen och arg. Är det verkligen så sorgligt att träning bara betyder utseende? Rubriker som "Ny kropp 2010" och "Bränn fett med medicinboll" ska (antar jag) locka till lösnummerköp. Suck! Jag vet inte hur det är med er, men jag tränar för att det är så fruktansvärt kul, för att jag mår så himla bra av det, för att jag vill utmana mig själv och för att bli den bästa löparen jag kan. Jag kunde inte bry mig mindre om hur mycket eller lite fett jag förbränner och vill inte ha nån ny kropp, jag trivs med den jag har! Däremot kan den såklart alltid bli snabbare, starkare och uthålligare.


Cilla (som numera bor i hundhimlen) fick va med på ett hörn :)


Som tur är så brukar ju det mesta av innehållet i tidningen bestå av lite sundare budskap, även om mycket återkommer år efter år. Jag förstår som sagt att tidingen vill sälja och att det inte är redaktionens fel att världen ser ut som den gör. Dock blir jag ledsen och uppgiven av att fler inte hittat glädjen, gemenskapen och självförtroendeboosten träningen kan ge utan bara förknippar det ett osunt utseendeideal.

Och by the way; ständigt dessa olika experter av olika slag. Vad är en expert? När är man expert?

21 kommentarer:

Miss Agda sa...

Varför du tränar hade lika bra kunnat vara mina ord, jag skulle aldrig någonsin mäta upp tex mitt midjemått och följa upp det Tänk vilket fördrivet fokus det blir hos framförallt unga tjejer som håller på så (eftersom de får såna råd i diverse medier)

Lena sa...

I media är man expert om man kallar sig det. Det krävs uppenbarligen ingen som helst kunskap, utan bara tyckande. Är man dessutom retorisk och har karisma så blir man en jättepopulär "expert". Skrämmande, tycker jag. Det förmedlas så mycket felaktiga "expertråd" i media. Intressant är också att folk i allmänhet hellre lyssnar på en låtsasexpert än en riktig expert. Personligen tror jag det beror på att låtsasexperten ofta berättar massa påhittade saker som är sensationella, och sensationellt tilltalar. Verkligheten/fakta är sällan så sensationell.
Jag har själv undervisat mycket om metabolism bl a. Inom kost finns det ju otroligt mycket "experter" man kan störa sig på..

Löpning & Livet sa...

miss agda: precis! visst jag förstår att det finns folk som vill (och också de som behöver) gå ner i vikt, men varför fokusera så stenhårt på det? jag tror personligen att resultaten automatiskt blir bättre med ett lite sundare tänk..

lena: ja du skulle bara veta hur många gånger jag suckat uppgivet och blivit arg på mig själv för att jag valt den utbildning som jag gjort. folk tror ju ändå inte på vad jag säger, för "experten" sa ju det elelr det.. klokt skrivet!

rosenblom sa...

"Expert" fungerar väl på samma sätt som "ny kropp" och "bränn fett" och allt vad det är. Som säljargument. Om någon påstår något som skulle kunna sälja lösnummer så, vafan, kalla honom expert så väger orden tyngre. Vem ska kolla? Och vem kan förneka någon att kalla sig expert?

izza sa...

Jag köper inte längre de där "tjejträningstidningarna". Jag lägger hellre pengarna på Runners eller någon annan tidning med lite bredare målgrupp. Men jag har upptäckt en annan sak som irriterar mig på det där med lösnummersförsäljning. Där även Runners är en bov i dramat. Jag älskar oftast alla rubriker på framsidan av tidningen, men det är mycket sällan innehållet uppfyller mina förväntningar. Ibland undrar jag till och med var artikeln om ämnet är och så visar det sig att det bara var en liten notis eller krönika om det. Trist! Falsk marknadsföring! :(

Löpning & Livet sa...

rosenblom: så sant så sant!

izza: ja det där har jag också irriterat mig på hos rw faktiskt!

Petra sa...

Håller med, orkar inte bli matad med sexpack på toksnygga tjejer. Varför inte fokusera på det viktigaste - hur jävla kul det är att springa? Och den snygga formen kommer ju på köpet när man lärt sig slappna av... Kram

frida sa...

Just detta nummer reagerade jag på, tidigare nummer har jag inte reagerat på för att dem just ser likadana ut. Med det här var i överkant. Tråkigt och jag håller med dig, ett bredare fokus på vad träning kan ge borde lyftas fram.
Men att fokusera hårt på att ändra sin kropp eller springa maraton om det är målet tycker jag inte är fel. Alla har vi olika mål och fokus båda kan vara sunda och osunda.

Em Löfgren sa...

nej ibland är de farligt lika typ Cosmopolitan... eller varför inte Expressens söndagsbilaga...

Petra sa...

Tyvarr ar det nog sa som du sager att det AR alltfor manga losnummerskopare som lockas till just kaloriforbranning, hur kroppen ser ut och hur snabbt man kan bli 'fardig' for beach 2010. Manga av dessa 'teasers' pa framsidan av ett magasin ar som kopierade ur klassiska kvallstidningsrubriker - uppriktigt sagt pinsamma. Antalet traningsmagasin i Sverige ar dessvarre inte fler an sahar heller och da buntar man in den har typen av meddelanden eftersom det trots allt saljer. Trist men sant!

Malin sa...

Jag håller helt med dig, det är så trist att se samma omslag om och om igen på Fitness. Och precis som du säger, innehållet i tidningen är så mycket mer än vad de ger sken av på framsidan.

mikael sa...

Det är svårt. Jag har haft problem med maten och varit anorektisk light (om det finns nåt som heter så)
Mår bättre nu men kan ändå känna mig tjock, äter för mycket och att jag mår dåligt av att jag äter. Händer inte ofta men ändå.

Jag är nog rätt nojig över vikten och skulle vilja väga några kilo mindre. Det är en fix idé skulle jag tro. Samtidigt har jag tränat rätt hårt senaste året och kanske gått upp i vikt pga muskler. Men jag är ändå inte helt nöjd när jag kollar på vågen.

Önskar att jag kunde vara 100 % nöjd också.

Anonym sa...

Det är nog en fas alla som tränar går igenom. Ju mer vältränad och seriös man börjar bli (och mer kunnig dessutom) desto mindre ger tidningarna. Jag skummar mest igenom RW nuförtiden, det finns liksom inget nytt längre. Tur att nätet finns.

Anna sa...

Klart att de säljer lösnummer på "nakenbilder". Alla vill ha ett sexpack... Men att vara sams med sin kropp är så mkt mer värt...

Expert? Hmmm... Missbrukat ord och jag vet inte. Någon med utbildning och MYCKET erfarenhet inom området?

Löpning & Livet sa...

petra: Exakt! jag vet att det kan vara svårt, jag har själv varit fast i ett destruktivt tankesätt men om man bara VÅGAR släppa de tankarna och fokusera på glädjen/att bli snabare/att bli starkare/att bli uthålligare etc så kommer så mycket på köpet.

frida: självklart får alla ha vilka mål de vill, jag tycker bara att det är så tråkigt att de som tar till sig sådana här budskap mest oftast är de som behöver det minst.. (och vad betyder några få kilon på det stora hela? (inte riktat till dig, utan en allmän fråga))

emliscious: mycket lika..

petra: fruktansvärt tråkigt och oroväckande!

malin: jo det är tråkigt att de inte vågar lyfta fram det egentliga innehållet lite mer ist.

mikael: ta hand om dig och kanske skulle det vara bra att ta hjälp av någon proffessionell? (inte mig alltså! utan en psykolog/dietist etc som är specialiserad på ätstörningar)

medeldistans: nej det är lite väl mycket samma om och om igen..

anna: väldigt missbrukat ord!

Miranda sa...

Jag är inte speciellt förtjust i fitness magazzine om jag ska vara ärlig, jag tycker mer och mer att det handlar om fettförbränning än hälsa..

Magnus sa...

Jag läser inte Fitness Mag, jag antar att målgruppen är kvinnlig. Detta är ju ett ämne som dykt upp på många andra bloggar. Jag tycker nog inte heller det bara är omslaget som brister. De kallar väl sig branschtidning men granskar inte alls branschen. Det är yta och glamour, aldrig problem eller kritiskt tänkande.

Jag tror ett av problemen är att ägarna av tidningen har sina rötter i byggarkulturen och 80-talsgym. Redaktionen sitter tyvärr i knät på dessa män och verkar inte riktigt ha skinn på näsan att "wellnessfiera" tidningen. Eller så är de nöjda med hur den är- vad vet jag. Den andas mest gym från förr och det speglas framförallt i vilka annonsörer de väljer. Som kille får man väja mer idrottsförankrade tidningar som RW, Aktiv Träning, Outside, Kadens osv om man vill ha bra läsning. Den manliga motsvarigheten är väl annars Body som känns helt ointressant för mig.

Jag tycker ni tjejer som bloggar mycket borde starta en tidning istället:) Det skulle säkert vara ett slagkraftigt alternativ.
SATS( där jag instruerar) har en egen medlemstidning som naturligtvis handlar om SATS och dess medlemmar men kan liknas mer med den tidskrift Gbgvarvet ger ut. Könsneutral och bra läsning, träningstips och reportage.

Jag är inne på fitness hemsida ibland och såg att tidningen fyllde 15 år. Jag skrattade lite när jubileumsomslaget från idag med BRÄNN FETT på omslaget kändes 15 år äldre än premiärnumret. De har lyckas driva utveckligen bakåt;)

Fröken A sa...

En kollega till mig brukar säga att "Expert är man om man gjort allvarliga misstag inom ett begränsat område". :-)

Löpning & Livet sa...

miranda: jo tyvärr är det ju lite så..

magnus: ja det kanske är det jag/vi ska göra?! Starta tiding alltså :)

Nä men du har nog väldigt rätt i att mycket ligger i det där med byggarkulturen och svårigheter att ta sig ur den..

och visst är det mycket roligare med mer könsneutrala tidningar!

ska nog starta en trots allt ;)

fröken a: haha :)

Unknown sa...

Ja varför innebär träna att man vill bli smal? Vad är det för fel på en stark, vältränad kropp fast med några trivselkilon här och där? Jag kommer nog aldrig få några magrutor men jag är inte ledsen för det!

Anonym sa...

Hmm that's amazing but actually i have a hard time visualizing it... wonder what others have to say..