fredag 15 januari 2010

En tilltrasslad text om stress, bloggar och språk

För er som känner mig/som följt mig under en längre tid kommer det kanske inte som en nyhet att jag är en person som väldigt lätt stressar upp mig över saker och oroar mig onödigt mycket över saker. Ok, vissa saker, som exempelvis det faktum att jag inte har något fast jobb och ständigt lever med oron över hur nästa lön kommer se ut är väl en ganska befogad stress. (Dessutom är jag stressad över att jag kommer hinna glömma allt jag lärt mig innan jag lyckas få ett jobb. Hur var det nu den där citronsyracykeln funkade? Vid hur många mmol laktat går man över mjölksyratröskeln nugien?) Men allt därutöver! Jag blir superstressad av att komma hem efter en lång dag och tänka på allt jag "måste" fixa innan jag kan komma till ro och lägga mig och sova. Alla mailkonton som ska kollas. Facebook och Funbeat. (Och så bloggen såklart. Fast att bloggar är en av mina favoritsysselsättnignar så det stressar jag faktiskt inte upp mig särskilt mycket för.) Helt och hållet självvalt, javisst! Och därför fruktansvärt onödigt att stressa upp sig över! Men det är ju otroligt roligt att hålla kolla på allt och alla via facebook. Och det är oerhört givande för mig att planera och följa upp min träning via funbeat. Och framförallt är det otroligt kul att läsa massa inspirerande (tränings)bloggar! Men just det: inspirerande och givande bloggar. Det är ju faktiskt jäkligt onödigt att jag sitter där på kvällen och stressar upp mig på att jag har över 60 olästa blogginläggbloglovin!! Så fruktansvärt onödigt! Så efter att ha läst Annas tänkvärda inlägg har jag varit hård och tagit bort alla bloggar som jag ändå knappt går in på och om jag gör det oftast bara skummar igenom. Men det är ju det där om att man inte vill missa något bra. Det kan ju dyka upp något man vill läsa om och det kan ju finnas länkar till något som jag skulle älska. Ett svårt dilemma det där!

Precis som Anna skriver har jag också väldigt svårt att definiera vad just jag tycker är en bra blogg, men jag tror det handlar mycket om att jag vill känna samhörighet, känna igen mig i det som skrivs och känna att personen bakom är en ärlig och bra människa. Språket är också viktigt, det värsta jag vet är att läsa texter som är dåligt skrivna. Ok, man behöver absolut inte vara värsta poeten, men för att jag ska fastna måste texten vara flytande och levande. Men framförallt får den inte innehålla särskrivningar!! Det är, tillsammans med "syftingsfel" (vet inte om det heter så, men när man skriver tex "Den instruktören tar verkligen hand om hennes deltagare" blir jag galen. SINA deltagare heter det!), det värsta jag vet. Jag är verkligen ingen språkexpert själv, men dessa småsaker är viktiga för att jag ska vara intresserad. Sedan tycker jag det blir lite långtråkigt med alla tävlingar och produkttester som blir allt mer förekommande. Jag läser gärna om tips på bra grejer och tävlingar kan såklart också vara kul någon gång, men det är inte det jag helst vill ha. Jag vill ha personlighet och äkthet.

Oj, nu råkade jag trassla in mig i detta och bli lite (pytte) stressad över att jag inte hinner med mycket idag :D

Råkade visst sova till halv elva! När hände det senast? (Bakisdagar (som visserligen inte förekommer särskilt ofta) ej inräknade.) Nä dags att ta sig iväg till Sportlife odenplan för lite snabbdistans, corestyrka och balans/stabilitetsträning. Därefter fika med bästa Ellen innan hon tar tåget norröver och sedan tar vi kvällen som den kommer tror jag. Kanske indisk restaurang på söder eller kanske bio? Eller kanske hemmamat och ett glas rött eller två? Mums och mys oavsett.

13 kommentarer:

Anders sa...

Ett tips: Restaurang Tabbouli (har för mig den heter så) på Söder, libanesisk, jättetrevlig och jättegod! :-)

Ha en skön helg!

funrun sa...

försök få ett bord på Koh Phangan, och dröm dig bort en stund!

Fitnesscoachen sa...

Hehe, nej jag tror inte det heter syftningsfel. Syftningsfel är tex "Jag mötte Lena i affären ikväll. De hade rea nu." Då låter det som att man menar att Lena hade rea, fast man menade affären. Fast jag fattar såklart vad du menar iaf! :) Lycka till på passet och hoppas du får tag i någon bra restaurang ikväll!

Train'in sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna (Orka mera) sa...

Jag gjorde precis samma sak igår. Strök bloggar och sparade en liten kärna med de som jag faktiskt läser och intresserar mig för. Förhoppningsvis sparar vi en hel hög tid även om vi kanske missar nått nångång ibland. Men det är man ju lyckligt omedveten om i så fall...

Marre sa...

Inga tips på restauranger men däremot samma känsla över stress över saker man egentligen själv väljer. Konstigt. Ingen hänger mig ju om jag inte följer Facebook eller läser alla träningsbloggarna på min favoritlista. Jag har lagt de bloggar jag läser i olika kategorier; de jag bara MÅSTE läsa, de som jag läser om jag har tid och sådana som jag en gång har tyckt är bra men som inte håller måttet längre. Då kan jag skumma mycket en söndag kväll om jag inte har något för mig och fokusera på de som jag verkligen gillar en måndagkväll när det är fullt ös.

Susanna sa...

Åh hoppas du får en helt underbar helg!! Kram!

Felicitas sa...

Jag har också gjort en sådan rensning för ett tag sedan, men skulle nog behöva göra det igen. Förstår precis problemet!

Josefine sa...

Hoppas att du får en riktigt trevlig och avkopplande kväll i Stockholm!

izza sa...

Jag håller verkligen med dig!! Jag körde med Google Reader förut, men jag blev bara tokstressad när det fanns 60 olästa inlägg ibland när man kom hem. Mitt mål blev då varje gång att få ner detta till 0. Med resultatet att man bara skummade och verkligen inte hade ro att läsa och inspreras. På nåt sätt trodde jag att jag skummade igenom allt för att sedan kunna läsa det intressanta en gång till någon annan gång (ööh, när då??).

Numera har jag gjort en egen startsida på datorn där favvobloggarna finns med. Sen besöker jag dem jag känner för när jag verkligen har lust att läsa!

Att jag kansk missar något riktigt intressan på en annars väldigt tråkig blogg är någonting jag nu lärt mig leva med. Och ibland har man ju tur att någon annan av bloggarna man faktiskt läser också länkar och skriver om detta superintressanta ämne ;)

Och ett sista stycke om språket. Det är faktiskt det viktigaste. Det värsta är inlägg helt utan radbrytning, tre (eller ibland variation mellan antalet) punkter mellan varje ny mening och påhittade ord så juh, bah osv. Vill jag läsa sådant så kollar jag på de yngres konversationer på FB ;) Ska man fånga mig som bloggläsare får man anstränga sig lite mer :D

Lena sa...

Jag känner igen det där. Själv kan jag vara manisk i perioder och gå in på mina favoritbloggar flera gånger om dagen. Det kan ju ha poppat upp ett inlägg som jag bara måste läsa! Har jag inte hunnit på ett par dagar kan tiden framför datorn bli lång då uppdatering är nödvändigt ;). Jobbit att känna stressen men samtidigt är det som du säger, ett frivilligt val.

När det gäller språket så vet jag själv att jag kan vara slarvig med att läsa igenom inlägg vilket leder till en del stavfel hit och dit, irriterande men jag ska bli bättre.

Tack för att du alltid levererar intressanta och bra inlägg, blir aldrig besviken när jag tar den extra tiden att kika in här.

Löpning & Livet sa...

tack för alla restaurangtips! Det slutade med att vi var på "indian inn" i närheten av hornstull. Jättegott! :)

tack också för alla reflektioner ang bloggar, språk och stress! :)

Och tack för berömet lena!

Lena sa...

Jag känner igen det där med stress över jobb och att inte veta hur framtiden ser ut. Jag tyckte det var jättejobbigt inledningsvis, men det hjälper ju inte att oroa sig och stressa upp sig. Inget blir ju bättre av det. Man får göra vad man kan och hoppas på det bästa. Förr eller senare löser det sig. Passa på att njut av det som faktiskt är bra och gör det bästa av situationen. Om man jobbar mindre eller inte alls så har man ju tid att göra andra saker. Mer tid att träna t ex och det är ju jätteroligt!