tisdag 26 maj 2009

Ostruktur

Test av hb-värde visade på 130(!). Från 105 till 130 på en månad, ganska häftigt. Nu VET jag att jag kan springa snabbt på lördag.

Ett rätt hårt pass ikväll, en form av tömningspass. Jag var ju lite osmart och tränade ben igår (visserligen rätt lätt), men det är smällar man får ta. Mindre kolhydrater under dagen vilket tydligen innebär att jag får leva på ägg och keso med diverse tillbehör. När jag satte mig ner räknade på vad jag skulle äta (Eller ja, programmet ränade, inte jag) kunde jag inte för mitt liv komma på vad jag skulle äta. De enda livsmedlen jag kom på var ägg och keso. För hur gott är det att käka bara qournfärs exempelvis? HUR kan man leva utan kolhydrater? Jag skulle dö. Både av näringsbrist och uttråkning. Ok att det är svårare när man är vegetarian, men även fast jag nästan inte la in några kolhydratkällor blev energifördelningen ungefär 1/3 av varje. Jaja. I vilket fall som helst överlever jag nog en dag.


Ägganatomi


För en stund sedan slogs jag av insikten hur sorgligt många som tränar enbart, eller nästan enbart, för att gå ner i vikt. Ännu sorgligare är att det ofta är människor som verkligen inte behöver gå ner i vikt också. Tankar som kretsar kring vad vågen visar. Till att fundera över hur man ska komma i de där byxorna. Till att tänka på mat och vad man får och inte får äta hela tiden. Till att kategorisera livsmedel i förbjudet och tillåtet. Till att ha huvudet fullt av dåliga tankar. Tänk så mycket energi som går förlorad i denna kamp. Tänk hur mycket energi som skulle kunna användas till så mycket roligare saker. Som att springa exempelvis. Av att springa blir man glad. Av att springa får man energi. Av att springa blir man snygg (förutom om fötterna då). En gång i tiden, det är som tur är länge sedan nu, tränade jag också för att gå ner i vikt. Även fast jag inte behövde. Men tänk så himla mycket bättre jag mår numera. Nu springer jag (och cyklar, och army traninar och allt sånt kul) och äter allt utom kött (och tomat och lök för det är äckligt) utan att fundera. Funderar gör jag ändå, fast på andra saker som livet, framtiden och vad jag egentligen vill och var jag är på väg. Det räcker och blir över.

Ostrukturerat inlägg. Men det var skönt att skriva av sig. Nu några timmar framför statistikprgrammet SPSS. (Btw blir inte magisteruppsatsen klar förän i slutet av sommaren, men så blev det för mina klasskamrater också så det gör inte så mycket.)

Njut av solen. Njut av sommaren. Njut av nuet.

17 kommentarer:

Mela sa...

Bra inlägg! Du kommer vara grym på lördag!

(Och angående de osnygga fötterna: Jag hade också alltid blånaglar - tills jag åkte till New York och köpte skor. Då sa skoförsäljarne till mig att "men, du måste ju ha ett par skor som är en storlek för stora (för långa). Annars kommer du ju få blånaglar som brev på posten så fort du springer lite längre, dels för att fötterna sväller och dels för att du springer och slår emot kanten hur länge som helst". Sagt och gjort - jag köpte ett par skor i en storlek större - och vips, problem solved... Bara ett tips!

Annika sa...

Grattis till en bra blodvärde! Skönt det måste vara att åtminstone ha förutsättningarna för att göra en bra lopp. Det kommer säkert gå strålande, om än inte av sig själv, du måste ju göra jobbet iaf. :)

Förstår hur du tänker angående träning och vikt och jag håller med! Jag är lite less på att läsa artiklar och allt som benämns som bra eller dåligt är utifrån om man tappar kilon eller inte... suck.

Hamberg sa...

Jag känner igen mig med träningen och gå ner i vikt. Men det var då jag upptäckte hur kul det var att träna!
Nu kämpar jag tappert med att få i mig tillräckligt med mat i stället för att få energi att orka träna :-)
Vikten skiter jag i, bara jag mår bra!

Erika sa...

Skönt att ditt Hb värde gått upp så mkt!! Du kommer göra den bästa tävlingen på lördag!

Håller helt med dig i vikt/träna tankarna... Det är så många tjejer på gymmet som alltid väger sig både innan och efter passen, gör mig ledsen! Är alltid normalviktiga/smala tjejer också, de skulle ju må så mkt bättre om de kunde släpa de tankarna och träna för att det är kul ist...

Jag tränar för att de är ngt av det roligaste jag vet! Jag äter för att få energi, för att orka träna, för att bli starkare och för att det är gott med mat och godis och glass...!! =)

Anna (Orka mera) sa...

Klokt inlägg! Det är mycket roligare att träna för att det är kul och sen äta för att orka med träningen.

Ang fula fötter tror jag benhårt på vad Mela skrev. Jag har naglar på alla fötter och bara en liten blodblåsa från Göteborg. Och jag har JÄTTESTORA SKOR! :)

Em Löfgren sa...

jag är lite förvirrad, varför ska du leva på keso och ägg bara för att du inte äter kolhydrater? jag äter massvis med köttfärs, lyckling och fisk! och så tomatsås till det! och grönsaker!

Em Löfgren sa...

och ja, det är trist det du skriver, om träning/viktnedgång. jag vill gå ner i vikt och träningen ska hjälpa mig dit. men det är INTE den enda anledningen och jag skulle träna lika mycket även om jag inte ville gå ner i vikt. då skulle jag antingen träna för att forma kroppen på ett annat sätt men allra mest för att slå mål, sätta rekord, som tävlingssmänniska haha! men även för hälsan och alla andra fördelar som träning ger =)

skittrist med vänner osm är smala och får kommentarer som "varför tränar du- du är ju redan smal??"

hmmmmmmmmmmm

suck!

Löpning & Livet sa...

mela: tack för både berömet och skotipset! :)

annika: tack :) Ja, det är otroligt tröttsamt och det gör mig ledsen. Jag vill ju att människor ska inse glädjen och energin i träning, inte använda den för att kontrollera sin ångest..

hamberg: grattis till upptäckten och insikten! :)

erika: bra inställning.

anna: visst är det!

em: jag ska bara äta mindre kolhydrater idag för att tömma mina kolhydratföråd för att sedan kunna så en superkompensation och lagra in mer kolhydrater och därmed orka mer på lördag (kortfattade versionen) Eftersom jag är vegetarian är det svårt att äta lite kolhydrater då de flesta proteinkällorna även innehåller relativt mycket kolhydrater. Visst skulle jag kunna äta typ qournfärssås med grönsaker men det känns inte så gott och lite konstigt haha :)

Jag hoppas du fokuserar mest på att slå dina rekord. På att bli starkare, snabbare, uthålligare och inte så mycket på att omforma din kropp och gå ner i vikt. du är fin som du är.

Cicci sa...

Själv käkar jag omelett idag! En köttbit och omelett, det är proteiner det! Men håller med dig om att man inte skulle klara sig utan pasta, ris, potatis, bröd ja, allting! Men imorgon är det bara att börja ladda =)
Hur testar du HB? Vill också pröva ...

MarathonMia sa...

Underbart inlägg. Träna för att Må Bra.

En schysst omelett med keso till är inte fy skam :D

Lena sa...

Vist är det trist att inte fler har insett hur underbart roligt det faktiskt är att träna. Det tar så mycket på krafterna att gå runt och fokusera kring sin vikt.Bättre att lägga energin på att ha roligt och må bra.

Angående proteinlivsmedel så är kesella ett bra alternativ. Billigaste kesellan finns på lidl. Brukar blanda i bär eller sylt men om du inte får äta kohydrater är funlight ett alternativ.

Lisa sa...

Jag kan bara hålla med föregående talare. Vilket klokt inlägg. Jag ska läsa det nu, sen ska jag duscha, låta det smälta in, och sen läsa det igen. För jag är precis en av dom där som du skriver om. Hur mycket jag än älskar att träna, så ligger alltid tanken bakom "hur mycke förbränner jag av detta". Helt stört egenligen. Tror till och med jag ska skriva ut ditt inlägg och hänga på kylen:) Tack för att du inspirerar, och lycka till på lördag!

Löpning & Livet sa...

cicci: på vårdcentralen genom ett stick i fingret och nån form av snabb analys :)

mia: nä, det kan nog va ganska gott.. fast nu börjar jag känna mig lite konstig och snurrig. men det kanske bara är inbillning :)

lena: precis!

funlight är typ det äckligaste jag vet, och kesella kommer strax efter (såvida vi inte pratar om vaniljkesella eller jordgubb/vaniljkesella, det kan jag äta massor av :) ), men tack för tipset ändå. Men snart ska jag sprigna och sen får jag äta normalt igen (plus massa extra kolhydrater)

Snorkkis sa...

Bra skrivet. Träna för att det är roligt och för att må bra.

Ang. skorna - har också fått samma råd som Mela när jag köps skor i USA; men de skor jag köpt med de råden har resulterat i för stora skor, där fötterna glider omkring - och allt ska ju vara för stort i USA. Men testa om du vill, kanske lite större skor passar dig, men det funkkade inte för mig.

Ägg o keso, hmm... kanske det blir det ikväll...

Löpning & Livet sa...

Lisa: oj, tack för de fina orden. Och om jag kan få dig att ändra inställning, elelr bara få in dig på rätt spår blir jag ju ännu gladare. Önskar att alla kunde inse glädjen i att träna istället för att fokusera på de dumma tankarna. Kanske bara lite till en början för att sedan såsmåningom bli av med dem helt. Tyvärr är du ju inte ensam om det där men om jag kan hjälpa till att leda en person i rätt riktning blir jag ju som sagt jättejätteglad. Det är ju lite av det som är min uppgift i och med mitt yrkesval. Att sprida hälsa.

snork: hm.. ja jag har haft lite stora skor innan och inte gillat.. men det kanske kan vara värt att testa..

usch! nämn inte ägg och keso, jag spyr på det snart :) Men nu är jag färdigsprungen och får äta massvis av goda kolhydrater ist :D

Marre sa...

Grymt bra inlägg! Precis i min smak - träna för att må bra och vara glad, inte för att det är ett tvång. Stort lycka till på lördag!

Erika sa...

Åh vilket toppenbra inlägg. För precis så är det, av träning blir man snygg. Fine, just när jag springer känner jag mig inte som en puma direkt men efteråt får man en schysst lyster :) Åsså är det grymt skönt med. Man ska njuta av alla fina stunder i livet!

Grattis till bra värde, du kommer att få en fantastisk dag på lördag!