onsdag 8 oktober 2008

Funderande (oro är mitt signum)

När jag läser om Sofys intervaller blir jag väldigt väldigt sugen på att börja min egen maraträning! Jag vill börja nu, idag, helst igår. Men det är ju ingen bra idé. Först måste jag vila lite mer, ladda upp kroppen, ladda upp huvudet, få motivation i mängder och.. tja.. hålla mig till planen. Även om det kliar i kroppen och rycker i benen måste jag ge mig till tåls!

Det där med vilandet går ju sådär.. visserligen springer jag mycket mindre och framför allt blir det mycket mindre kvalitet vilket ingår i planen, men istället cyklar jag massa mer, älskar armyn och slarvar med maten och äter alldeles för lite (skärpning!)

Även om jag egentligen bara jämför mig med mig själv så får jag lite lätt panik när andra tränar en massa och gör framsteg, det känns liksom som att jag hamnar på efterkälken och medan andra bli bättre blir jag sämre. Jag oroar mig för att jag kommer tappa precis allt och kommer få börja om från början och för att jag ska slappa till mig och inte vilja springa överhuvudtaget. Men så får jag inte känna, så får jag inte tänka! Jag vet ju innerst inne och väldigt väl att jag har tränat sjukt bra hela året, att jag behöver den här "viloperioden" både fysiskt och mentalt och att 6 månader (dec-maj) är en fullt tillräcklig tid att komma i superform till maran. Att jag inte alls kommer tappa allt och att jag kommer älska löpning lika mycket, antagligen ännu mer, genom att ta ett litet uppehåll. Att min träningsplan är bra och att jag kommer att vara i mitt livs form den 30:e maj. Men det är så svårt! Jag älskar att träna och vill inte ta det lugnt! Om det känns så här jobbigt nu vågar jag inte ens tänka på hur det kommer kännas i november när jag bara ska springa nåt pass i veckan.. Fast då är det å andra sidan inte långt kvar till december, så det kanske blir lättare..

En glad nyhet är dock att mitt ämnesfördjupnings- och uppsatsämne mer och mer börjar ta form! Vill inte säga så mycket än, men det kanske, kanske, kan komma att innefatta lite löpning på ett hörn eller två! Iiihh, det kommer bli så kul!!

10 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Nej du kommer inte alls bli sämre, tvärtom. Du kommer tillbaka i december dubbelt så laddad och med stans piggaste ben. Du kommer kunna köra ett dunderupplägg och skutta i mål på maran i maj! Sådeså :)

Felicitas sa...

Håller helt med Anna och dina egna kloka tankar (märk väl: de kloka, inte de osäkra!)!! Du kommer att vara i GRYM form, håll dig till din plan och kom ihåg varför du satte den från första början!! Kram!

Anonym sa...

Du kommer vara i superform!

Och för att trösta dig lite kan jag berätta om min träning: Säsongsavslutningen var ju i lördags i Göteborg. Sedan dess har jag vilat - bara cyklat fram och tillbaka till jobbet. I helgen har jag träningsläger, efter det blir det TOTAL vila en vecka. All litteratur som finns om träning pratar faktiskt, som du vet, om periodisering som en superviktigt del till att bli bättre. 4-6 lugnare veckor, med vila och alternativträning ska in varje år!

Kram, Mela

Anonym sa...

Jag är snart i samma sits. Man behöver landa efter ett bra träningsår men längtar så det gör ont efter nästa.

Om du vill prova en väldig tidig morgonklass är du välkommen på onsdagar 06:45....Hör av dig så bokar jag in dig.

Löpning & Livet sa...

anna: nej jag vet! det är bara lite svårt att lite på kunskapen ibland :)

felicitas: jag kommer att vara i grym form, jag ska vara i grym form, jag litar på min kunskap! :D

mela: man borde lära sig att lita lite mer på sin kunskap.. :) Jag är väldigt stolt över att jag vågade ta en vecka av total vila i somras.. Jag VET ju att sånt behövs, men det är SVÅRT att tro på det ibland :)

sofia: Välkommen hit!

Det vill jag absolut nån gång! Var kör du nånstans?

MarathonMia sa...

Din vila är tokbra! Annars kan du lätt komma UR form med överträning. Ha tålamod!

Ladda med roliga saker, fokusera på skolan och vips så är maratonträningen igång!

Vad har du satt för mål?

Karin sa...

Vila är BRA! Själv har jag haft en hel återhämtningsmånad, ja det känns ju som att jag vilat sen den 2 aug =)

Klart man vill bli bättre och träna och allt, men du hinner! Ska bli superkul att göra Sthlm maran igen!

Susanna sa...

Jag förstår att det är kämpigt, men du vet ju hur väl den kommer att göra dig. Maran kommer att svicha förbi ;)

Löpning & Livet sa...

mia: jo.. det kanske skulle vara bra att fokuser lite mer på skolan :)

nike: ja, vila är superbra! och minst lika viktig som träningen (och maten)!

susanna: svicha! hihi

Sofy sa...

Läs ditt inlägg igen, du har ju redan formulerat svaret! Du vet att din vila är rätt!

min träning ligger som den ligger efter mina förutsättningar. I mina förutsättningar innefattas en labradorvalp från mars. Jag kommer alltså ha ruggigt svårt att få till tillräckligt med timmar mars-maj. Jag måste därför smygstarta och köra hårt i ett tidigare skede än dig. Mars till maj stavas underhållsträning för min del och att försöka att inte tappa det jag byggt under vintern. Dessutom...min träning är bara i uppstarten, 2 x 400 m,2x 300 m och 2 x 200 m gör ingen marathonlöpare! Du är bäst tjejen! Kul med fördjupningen förresten!
Kram