lördag 18 oktober 2008

Säsongens sista backpass

Ja, jag tror faktiskt inte att det blir några fler förän fram mot vårkanten. Det känns både bra och dåligt. Bra för att det är fruktansvärt spyjobbigt att springa backpass, speciellt lång backe, men dåligt för att det trots allt är lite kul också. Och för att det ger resultat. Men snart är säsongen slut, om två veckor närmare bestämt. Då har jag (förhoppningsvis) sprungit klar Finalloppet och kommer, som jag nämnt tidigare, att dra ner på löpningen till nästan noll under november månad. Något distanspass i veckan på sin höjd. Ska även försöka tvinga mig att ta det lite lugnt med övrig träning (armyn vägrar jag dock att missa) och eventuellt även ta, om inte en hel vecka men åtminstone fyra, fem dagars, totalvila. Allt för att komma tokladdad och utvilad till maraträningsstarten i början av december.

Men nu var det ju inte det jag skulle skriva om, det var ju backpasset som var dagens ämne.

Lång backe stod på tur, vilket för mig innebär att jag springer i en jämn och kontrollerad fart uppför en ca 300m lång backe och joggar lite lugnt tillbaka ner. Åtta gånger. Det är som sagt spyjobbigt från intervall ett till intervall åtta, men på varje jogg nedför glöms denna känsla bort, ny energi samlas i kroppen och jag ger mig iväg gång på gång trots att det blir ännu lite jobbigare för varje gång.

Känslan i dag var stelt och segt. Lite träningsvärk här och där efter army i torsdags och pump igår. Kände redan på uppjoggen att det nog inte skulle gå så snabbt idag vilket det inte heller gjorde. Men det gör inte så mycket, huvudsaken är att jag presterade på toppen av min förmåga. Min förmåga just för dagen alltså. Idag var varken kroppen eller huvudet på topp, men jag gjorde det bästa av situationen och jag gjorde mitt bästa. Stolt och nöjd joggade jag mot "målet", tog en slurk vatten och fortsatte sedan med den sedvanliga löpskolningen. 3 stegringslopp följt av skipping, höga knän, hälkick på varje steg, hälkick på var tredje steg, mångstegshopp, sidosteg, tågång och utfallsgång (En bra film med övningarna finns nånstans på marathon.se, sök på web-tv så kan man genom att klicka sig vidare några steg tillslut hitta en film. Det funkade tyvärr inte att länka). Sen tog jag cykel hem igen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej , hittade nyss din blogg av en slump. Du verkar ha precis de utbildningar bakom dig som jah vill ha. Vad har du läst för kurser/program? Jag vill i framtiden jobba med kostrådgivning med inriktning på elitidrottare/ungdomar som verkligen vill satsa på sin idrott, och coacha i hur man kan öka sina prestationer med hjälp av vad man äter. Vanliga dietist programmet känner jag inte är riktigt rätt eftersom det verkar inrikta sig väldigt mycket på sjukdomar, typ diabetes. Har hittat en utbildning på Göteborgs universitet som heter kost och friskvård som mer verkar vara det jag söker, men om du har tips eller koll så hade jag blivit superglad om du svarade =)
Elli

MarathonMia sa...

Bra jobbat tjejen! Backträning är verkligen toppenbra! Är backen brant eller segt lutande?

Löpning & Livet sa...

elli: välkommen hit! Jag har läst Kost- coh Friskvårdsprogrammet vi Göteborgs Universitet och kan verkligen rekommendera utbildningen! Jag hade jättekul under de tre åren och även om arbetsmarknaden inte är den ljusaste inom det här området så ångrar jag inte en sekund att jag läste detta program. Förr eller senare komemr jobben, tills dess får man göra det bästa av situationen, starta eget eller liknande.. lycka till!

mia: thanks! den är relativt flack (och SEG) men har ett parti på mitten där den är lite brantare, vilket gör att man samlar på sig massa mjölksyra som man får stå ut med ett bra tag innan backen är slut :)

Benet sa...

Låter ju som ett toppenpass!

Har själv inte sprungit på mycket backe men ser med barnslig förtjusning fram emot de passen till vintern som en del i marathonprogrammet.

Löpning & Livet sa...

benet: ja.. det är ju liksom både kul och sjukt jobbigt :)