onsdag 21 april 2010

Gårdagens intervaller

Det var roligt att springa i nya skorna och det var roligt att ha Garmin på armen! Skorna var studsiga och sköna och med Garmin kan man köra med gåvila utan att distansmätningen blir helfel. Jag gillar nog gåvila lite bättre än ståvila eftersom det blir lite mera flyt på nåt vis. Visserligen fortfarande rätt "hackigt" jämfört med joggvila, men jag upplever att jag hinner återhämta mig på bästa sätt genom att gå. Om jag joggar tar det lite längre tid och om jag står still känns det som om eventeull mjölksyra går bort långsammare (Vilket den ju teoretiskt sett också gör.)Eftersom jag körde i Skatås varierade ju tiderna rätt rejält mellan intervallerna. Även om 8km spåret är bra mycket mindre kuperat än övriga spår så finns några ordentliga backar. De två värsta hamnade båda i den andra intervallen. Det märks:

1. 4:30 (under första tog jag det lite lugnare)
2. 4:41 (svagt upp, brant upp)
3. 4:15 (platt och med en nedförsbacke)
4. 4:16 (platt, lite upp, lite ned)
5. 4:23 (lång men ganska flack backe, platt)
6. 4:10 (nedför, uppför, platt)

6 x 1000m med 200m gåvila mellan varje intervall. Jag kände mig nog inte helt på topp, men det gick heller inte jättedåligt. Helt ok och godkänt.

Nu blir det (tyvärr) ett par dagars löpvila. Mina fötter är onda. Det är lite svårt att förklara på vilket sätt, men jag har ont i hålfötterna/fotvalven. Jag hade samma ont i ena foten en period under förra vintern. Precis som nu var det onda bara där en dag, varierade från dag till dag och var en dag helt plötsligt borta. Det spelade ingen roll om jag vilade eller tränade, det gjorde ont till och från oavsett. Jättekonstigt! Nu är det om möjligt ännu konstigare för ibland känns det ingenting, ibland gör det lite ont i båda, ibland gör det mycket ont i båda, ibland gör det bara ont i vänster, ibland gör det bara ont i höger, ibland känns det ingenting, ibland gör det ont när jag går men inte när jag springer och så vidare och så vidare. Igår gjorde det rätt ont i vänster under morgonen och förmiddagen. Det gick sen över och när jag sprang iväg kände jag ingeting. Men mot slutet började det göra jätteont i höger fot och de sista hundra minuterna haltade jag. Igår kväll hade jag mindre ont men nu när jag vaknade hade jag mer ont. Jäkligt konstigt!

Jag tror att det hela kan bero på att jag, på grund av blåsor och skav på lilltårna, går runt och spänner mig och belastar fötterna konstigt. Så min plan är att först försöka få bukt med tårna. Idag tänker jag spendera så lite tid som möjligt i skor. Det får bli steg ett. Fortsättning följer..

13 kommentarer:

Therese sa...

Det där onda har jag också haft! Också i samband med blåsor. Särskilt för ca ett år sedan när mina skor gav mig skav i hålfoten och då sprang jag helt fel med alldeles för spända fotvalv. Men det försvann faktiskt helt när jag vilade fötterna en aning (och reklamerade mina skor och skaffade nya som inte gav mig skav alls). Och så gick jag mkt utan skor på jobbet för att låta de skavda partierna få så mkt luft som möjligt och för att jag gick mer avslappnat när jag inte hade några skor som skavde mot blåsorna.

Men samtidigt hörde jag mig för lite med en ortoped för ett tag sedan ang ont under foten, och fick vet att förstadiet till hälsporre kan kännas ungefär så som jag kände för ett år sedan. Man behöver liksom inte ha ont bara under hälen vid senfästet, utan hela senan kan göra ont.

Men det här har du säkert rätt bra koll på, ville bara dela med mig lite. Hoppas det går över! :)

MarathonMia sa...

Dags att pimpa tårna för fler än mig ;)

Fina tusingar i alla fall!

Jag får också ont i foten ibland - men man har en hiskeligt massa ben och senor där, ibland har jag blåmärken efter långpass utan att ha ont. Konstigt med fötter!

Mia sa...

Ja dessa fötter.. Grrr. Jag har nästan slutat vara arg på mina nu och accepterar dem för att de för närvarande inte pallar så mycket alls. Men den här veckan har jag i alla fall kunnat springa två mil utan att gråta. Man får vara glad för det lilla :)

Ellinors dröm sa...

Aj, hoppas att det onda försvinner snart. Hur var pulsen på de olika intervallerna? Inom samma härad? Personligen tycker jag det är lättare att köra på puls när det är "guppig" bana som man kör på. Kuperad bana ger spretiga tider men bra träning!

Anna (Orka mera) sa...

Dumma dumma fötter! Hoppas dom blir bättre snart!

Ingmarie sa...

Härligt pass! bra jobbat! Jag skulle kunna skriva en hel bok om (löpar)fötter. Morton´s neurom, blåsor, blånaglar, valkar, knölar, ömhet, seninflammationer, tår som är ur led, operationer... You name it! En sak är säker, var rädd om dem!

Lina sa...

schysst med nya skor! :) jag ska troligtvis bege mig till löplabbet i morrn och kolla efter snabba skor :) Hoppas det onda går över snart!!!!

Jenny sa...

Känner även jag igen det där med fötterna. För mig har det gjort ont av och till under 1 månads tid. Vissa dagar har jag svårt att gå barfota inomhus som jag alltid gör annars och andra dagar känns det inget! Skumt! Har fått rådet att skaffa inlägg och tydligen så kan man trampa ut fettkuddarna under fötterna så det inte skyddar benet i fötterna och då kan det göra ont! Hoppas du blir bra snart!

mikael sa...

Vilket program använder du för din Garmin? Den data du får ut presenteras ganska snyggt tycker jag

Petra sa...

Bra jobb med tusingarna! Hoppas det onda i foten går över snart!

Anonym sa...

Och nu blev jag, för typ första gången i vår, helt sjukt sugen på att springa intervaller!!!

Lena sa...

Nice med nya skor! Jag köpte också nya nyligen. Blåsorna på dina tår kan göra att du pronerar eller felbelastar på annat sätt och då finns risk för en nervinklämning i hålfoten. Alternativt kan det vara som Therese skriver, "hälsporre i hålfoten". I såfall bör du stretcha tårna och köra fotstyrka. Det är ju bra att göra i vilket fall som helst:)

Hoppas det går över snart!

Löpning & Livet sa...

therese: oj, har du?! Intressant! Fast grejen med mina är att blåsorna ochs kavet sitter på tårna och inte på fotvalven.. men jag har ändå ont i fotvalven så det kan säkert vara samma ändå :)

hoppas på samma slut som förra gången och att det helt plötsligt är borta en dag när jag vaknar :)

förstadie till hälsporre tror jag dock inte det är (även om man såkalrt aldrig kan vara säker) eftersom jag har mer ont på ovansidan.. men tack för infon!

m-mia: jo, löpare borde få gratis fotvård :)

mia: usch! hoppas de skärper sig! :)

ellinor: jo den var ungefär samma, något högre i de backiga partierna såklart, men inga jättestora skillnader.

anna: det hoppas jag också!!

ingmarie: jo det finns ju några saker att drabbas av.. jag fösöker vårda dem så gott det går :)

lina: det tycker jag du ska göra! :)

jenny: välkommen hit! och "roligt" att det är fler som känner igen sig och att jag inte är helt unik :)

mikael: garmin connect som finns på hemsidan..

petra: tackar :)

träningslyckan: oj vad roligt! :)

lena: Tack för tipsen!!