tisdag 30 mars 2010

Älskade Skatås

OM jag flyttar från Göteborg framöver kommer jag nog sakna Skatås mest av allt. (Inget flyttande är bestämt alltså, men mer och mer pekar ju på att det eventuellt blir så förr eller senare.) Mitt älskade Skatås. Idag var det vår där. Visserligen var det vår överallt, men där var det liksom lite extra vår. Detta trots att det faktiskt låg lite snö kvar här och var i backen där jag duktigt sprang min backlöpning. Duktig var precis det jag kände mig för det gick faktiskt rätt segt. Det finns tre anledningar till det:

1. Jag tävlade i söndags.
2. Jag är inte van vid backträning just nu.
3. Jag köre löpskolning innan själva backintervallerna.

Det där med löpskolningen är ju intressant. Vad jag vet rekommenderas man att köra denna innan backlöpningen, men jag har alltid envisats med att köra den efteråt eftersom det har känts bättre på något sätt. Men idag testade jag för en gångas skull att köra den innan, men det skulle jag ju inte gjort. Jag blev ju bara trött och seg av det. Visserligen kanske man inte ska köra så länge som 17min (Och kanske inte 100utfallssteg, även om de inte kändes av så mycket just när jag gick dem.), men ändå. I fortsättningen fortsätter jag att köra på mitt sätt.

Segt eller ej, det var vår i luften och jag befinner mig fortfarande i nåt slags rus efter söndagens bedrift så det spelar ingen roll. Och det var härligt att vara tillbaks i finaste Skatås igen. Nu har jag (om inget oförutsett händer (läs; jag får ett "riktigt" jobb i sthlm)) en hel lång vår och sommar att spendera bland mördarbackar, rådjur och småstigar!

7 kommentarer:

mina sa...

Ja visst är Skatås fantastiskt! jag kör alltid löpskolning innan, men det är väl individuellt. Däremot skulle jag aldrig köra utfallssteg innan backe :), men det är ju inte löpskolning.

Lena sa...

Håller med föregående inlägg. Utfallssteg är inte löpskolning och bör köras efter.

Löpskolning är inte bara löpskolning (teknikträning) utan också en typ av uppvärmning innan t ex snabb löpning, så att man får igång kroppen ordentligt. Ingen större poäng att köra den i slutet av träningen, dessutom inte bra att köra när man hunnit bli trött i benen. Man ska ha pigga ben när man gör löpskolning.
Hoppas du får ordning på det.

mikael sa...

Spåren vid Herkules är fina också :)

Imorgon blir det Skatås med ett gäng kompisar.
Det blir lite improvisation men säkert med lite fartlekar.

Hade ett mördande intervallpass igår. Kändes väl sådär men tiderna sa nåt annat.

Anonym sa...

Hej,

Jag håller med det Lena säger. Kör inte löpskolningen efteråt och utfallssteg är ju mer styrka för löpare. Lätta, spänstiga övningar skulle jag rekommendera.

Hoppas du får ett "riktigt jobb" snart.... i Göteborg ;)

izza sa...

Hm! Jag har för mig jag var inne här och svarade på din fråga angående tid på Varvet, men jag måste ha stängt webläsaren för snabbt och missat att den inte kom igenom.

Jag siktar på att komma runt på 2 timmar. Ska bli spännande och se om det funkar :))

Löpning & Livet sa...

mina: jag har kört det innan någon gång tidigare (fast utan utfall då, kör bara det ibland för att jag känner för det) men även då tyckt att jag bara blivit seg av det, därför har jag fortsatt köra det efteråt..

lena: jag vet att det inte är löpskolning (även om szalkai har med det i sitt löpskolprogram, kolla "ordlista" på marathonprogrammen) men brukar köra det ibland ändå i samband med just löpskolningen :)

upplever som sagt att det funkar bättre att köra eftermen sen behöver jag ju såklart inte köra det just i samband med backträningen, efter ett lättdistanspass kan ju faktiskt passa bättre.. har mest blivit att jag kör det i samband med backe för att jag en gå började med det och sen fortsatt :)

i och med armyn har jag ju också mycket gratis eftersom det är mycket spänst, höga knän etc där, men jag vill gärna få in lite mer specifik löpskolning ändå.. får pussla lite för att få ordning :)

mikael: men det är långt bort! :)

river: jasså nu har löptränaren vaknat? du får väl instruera lilla okunniga mig nån dag då! ;)

nä men skämt åsido. jag är som sagt fullt medveten om att utfall inte har med löpskolning att göra, men kör det ändå i samband med skipping, tripping, mångstegshopp och annat spänstigt :)

Anonym sa...

Gör gärna ett inlägg om löpskolning!!!

Glad påsk!
/Malena