onsdag 10 mars 2010

Om jobbsjälvförtroende

Jag har tyvärr fått ett väldigt dåligt jobbsjälvförtroende (Då tänker jag främst på jobb som på något sätt touchar mitt utbildningsområde.). Vet inte riktigt varför, men jag antar att det handlar om att jag hittills inte lyckats särskilt bra. Just nu finns det faktiskt ett antal jobb som jag teoretiskt sett kan söka (även om inget är direkt klockrent varken med avseende på placering eller på arbetsuppgifter) men jag blir ändå inte så glad. Mest stressad och besviken på mig själv faktiskt. Jag har liksom tappat tron på mina kompetenser och börjar tänka i banorna "skulle jag verkligen klara av det där" och "usch det där verkar svårt". Jag börjar tvivla på om jag alls minns något av det jag lärt mig under totalt sex år.

Egentligen vet jag ju att jag faktiskt är bra och att jag är kunnig, men jag har oerhört svårt för att skriva fram det. Än mindre prata fram det. Jag är helt enkelt frutansvärt dålig på att sälja mig själv. På ett sätt är det ändå något jag gillar för jag har rätt svårt för "överinsäljande" människor, men samtidigt vet jag ju att det tyvärr är ett måste för att komma någon vart här i livet. Åtminstone i en såpass tuff "bransch" som kost- och hälsaområdet kommit att bli. Svårt det där.. Men jag fortsätter försöka ett tag till och gör mitt bästa för att tro på mig själv!

9 kommentarer:

Jossan sa...

Hej! först får jag säga att du har en mycket trevlig blogg. SEn kring ditt inlägg. Gör så att du söker allt som du tycker låter roligt på något sätt. Finns det bara en liten del i ansökan som de ser passar dig så är det bara att köra.Ibland får man tänka lite på att alla nya arbeten kräver en inlärningsperiod, man ska inte kunna allt innan man börjar. Skulle man kunna allt så är arbetet inte utvecklande för en. Förhoppningsvis leder det här till en bättre arbetssjälvkänskla också. Lycka till :) Jossan

Em Löfgren sa...

Det är svårt att ha gott självförtroende om man stött på motstånd. Men en tanke kring jobbsökande (då jag är i branschen!) är att läsa annonserna liiite som om det är "arbetsgivarens önskelista" och de är välmedvetna om att de ej kan få allt. man vill få så mycket som möjligt, som sin julklappslista, men det är oftast en del punkter man är beredd att släppa på, om inte personens CV är perfekt så finns det så mycket som en grym personlighet kan väga upp! Jag jämför med de intervjuer jag håller- hur mycket jag kolla rpå personen, personens inställning, villjan att lära, viljan att utvecklas, ödmjukhet inför arbestuppgifterna och de krav som ställs, och förmågan att visa sig villig att utvecklas. Betona att du är snabb på att lära dig det du idag inte har kunskap om!

håll också i minne att alla är nya på jobbet, på varje jobb, och man lär sig. jag brukar tänka "är det hjärnkirurgi? är det rocket- sciense?- nä men då kan jag lära mig"!

Tror kanske du ska fokusera på att höja självförtoendet via att peppa dig själv att du kan lära dig, du kan utvecklas, din utbildning har gett dig en bra grund att stå på, och massa verktyg att använda vid analytiskt tänk! resten får du lära dig!

Gå på många intervjuer, sök jobbs om är "lite så där" också, så har du mer att jämföra och välja mellan! som att köpa hus- man måste se flera för att ha nåt att välja mellan! det perfekta jobbet kanske inte kommer på en gång, fokusera på att bygga ditt CV med fler erfarenheter!

förlåt för att jag skriver en novell nu, bara älskar ämnet!

kram och lycka till!!

Löpning & Livet sa...

tack så hemskt, hemskt mycket för era ord båda två!! Det är just sånt här jag behöver höra tror jag. att jag inte kan (och ska) vara perfekt från början utan att jag ju ska lära mig något av mitt framtida jobb också! tack, tack, tack! :) det känns redan mycket bättre faktiskt!

jag har en tendens att fastna i negativa tankespiraler, det vet jag med mig och det jobbar jag på att försöka ta mig ur. Det konstiga är att det mest gäller just jobb och jobsökande och inte så särskilt mycket i övriga livet.. eller jo, till viss del och ibland såklart, men inte alls på samma sätt. jag vet exempelvis att jag, utifrån mina förutsättnignar, tex är grym på att springa men att jag KAN och VILL bli bättre. här har jag ett mycket bättre självförtroende (även om jag kan få lite lätt presationsångest ibland) liksom jag har det även på andra delar av livet.. men just jobb, ja det är svårare.. men det är väl antagligen det där motståndet man mött..?

Ingrid sa...

Det där med jobbsökande är jättesvårt. Vet, för jag är själv i samma sits. Känner igen mig mycket i det du skriver. Själv försöker jag hålla mitt jobb-jag lite isär från mitt vardags-jag. Så jag inte börjar racka ner på hela mig själv. Då blir det jobbigt. Går sådär, dock.

Ps. Fin blogg. Hittade dig i RW. Lägger till dig i bloglovin.

MarathonMia sa...

Andréa: jag jobbar mycket med att få människor att komma ur sina negativa tankespiraler. Det finns massor av givande böcker och inspiration till att lyckas. Det handlar ofta om att få lite distans, hoppa ur sin egen bubbla (se omvärlden) och acceptera vissa saker. Bollar gärna tankar och idéer under ett långpass framöver...

mina sa...

Åh jag förstår verkligen vad du menar. det är ju apsvårt att sälja sig själv. En sak att veta att man kan och försöka intala sig det, en helt annan sak att skriva ner det på papper eller förklara det för nån. Man ska ju dessutom helst vara BÄTTRE än alla andra, vilket är ännu svårare.

Som de andra har skrivit så är väl lösningen helt enkelt att söka allt möjligt och gå på en massa intevjuer så att man blir säkrare. Sen är det ju bra att omge sig med folk som kan peppa en och dessutom vara bra referenser.

Lycka till!!

mikael sa...

Tänker ofta att snart kommer de på mig, att jag är en bluff.
Men hittills har det funkat :)

Viljan att lära och utvecklas tillsammans tror jag är oerhört mycket viktigare än att man kan allt.

Är övertygad om att du kommer att lyckas.

Löpning & Livet sa...

ingrid: välkommen hit! jo det är nog väldigt viktigt att inte börja föra över de negativa tanakrna på andra delar av livet!

mia: tack för boklistan! :)

mina: jo det var mycket bra tips där och det är väl helt enkelt bara att fortsätta kämpa och att öva sig på att lyfta fram sig själv och sina kompetenser..

mikael: precis! viljan att utvecklas tycker jag borde vara en av de främsta sakerna!

Sofy sa...

Andréa: kanske finns det säljseminarier som är gratis att gå på i Göteborg, typ frukostmöten eller inspirationsföreläsningar. Att sälja handlar om att tillgodose ett behov - kunden (eller arbetsgivaren) har ett behov och köper om den själv anser att den behöver produkten (eller personen!). Se det mer som att du har en chans att hjälpa dem hitta svar på sitt problem!

Kram S