måndag 15 mars 2010

Kärlek till kroppen!

Hela dagen har jag gått omkring med fjärilar (och lite lätt ångest) i magen. Samtidigt som jag har glatt mig åt solens strålar utanför fönstret och av att våren är här trots att det fortfarande finns snö på gräsmattorna, har jag gått och nojat och ojat mig över kvällens snabbdistans. Så fort jag fick en ledig stund över på jobbet smög sig tankarna om vad som skulle ske ikväll sig på. Ja, jag är nästan livrädd för snabbdistans. Fråga mig inte varför, men jag tycker det är skithemskt! Kanske för att det är så tävlingslikt, kanske för att jag inte är så snabb som jag skulle vilja vara.


Med tävlingsflätorna på plats hade det kanske gått ännu snabbare?


Dagen till ära skalade jag av mig lite kläder. Trots att solen var på väg ner och temperaturen började smyga ner mot minus skippade jag underställstightsen, tog endast på mig underställströja under jackan och bytte mössan mot panband. Allt för att lura huvudet lite och känna mig så lätt som möjligt. Och vet ni, jag tror det funkade! För jag har nog aldrig känt mig så lätt! Och så snabb! Och så oövervinnerlig! (Kanske nån gång, men i vilket fall så var det ett bra tag sedan sist!) Jag bara flög fram med min allra mest fokuserade blick framtagen! Trots att underlaget var rätt kasst under någon femtedel av banan, med en blandning av is, vatten och lera, hamnade snittfarten för den åtta kilometer långa snabbdistansen på runt 4:45 min/km! (Totalt dryga tretton kilometer med ett snittempo under 5 min/km.) Återigen konstaterar jag att det inte är benen och mjölksyran som begränsar utan andningen. Vilket antagligen har med min astma att göra. Pulsmässigt låg jag strax under min (löp)mjölksyratröskel, men känslan i lungorna var, som så ofta annars, mycket jobbigare. Lite trist, men jag får lära mig att inte slarva med medicinen samt acceptera att det kanske låter jobbigare än vad det är..

Men oavsett är jag grymt nöjd med dagens pass! Dagar som denna älskar jag nästan (nästan) snabbdistans, dagar som denna älskar jag min kropp mer än vanligt! Och jag börjar nästan tro på en tid närmare pers (46:23) än strax under 50 den 28:e...

Nu återstår bara nästa stora prövning; armytester imorn....

9 kommentarer:

mina sa...

Sjukt bra! Jag är djupt imponerad över din framfart. Det kommer att gå strålande på premiärmilen. Jag håller helt med om att snabbdistans är det absolut värsta man kan springa. Särskilt om det ska vara längre än 5 km

Anonym sa...

Tycker du är liiite bråkig som åker till Stockholm och ska persa på milen när du har ett snabbt lopp i Hemstaden veckan innan. Dessutom kan du ju vara med på konventet då också :)

Anonym sa...

Men bra pass! Du kommer springa reeeekord på maran!

Löpning & Livet sa...

mina: tack!! och ja, är det 5 eller mindre är det ok, men så fort det står 6 elelr mer på schemat blir jag dödsrädd :)

river: för det första jobbar jag nästa helg och för det andra är jag liiite trött på den delen av träningslivet (men inte på min egen klass, även om jag befinner mig på en liten platå för tillfället) just nu.. hets, hets, hets.. men annars var det ju ett bra förslag ;)

(och jo det är klart att det svider lite att missa det, men det kommer fler chanser!)

Em Löfgren sa...

så himla bra tempo! du är snabb! glöm inte det! för mig är det där tempot ofattbart!!

Malin sa...

Jag skulle vara livrädd för snabbdistans i det tempot, det är ju grymt snabbt! Så härligt att ha en sån skön känsla i kroppen när allt klaffar, underbart! Det känns så skönt att komma igång med löpningen igen. Bara hoppas att kroppen håller.

Tack! :) Ja ibland kan livet förändras fort. Härligt!

Miranda sa...

Åh! Bra jobbat Andrea :)

Vi måste dra ihop ngt i samband med premiärmilen, kanske en fika efter eller innan? Tror att de är många som ska springa, skulle vara skoj :)

Petra sa...

Andréa - du är grym och du kommer att pulvrisera ditt pers på premiärmilen!! Kramar från Italien och hoppas vi snart kan köra långpass igen :)

Löpning & Livet sa...

emliscious & malin: tack!!

miranda: abolut! Något hittar vi på!

petra: nja, det tror jag inte, men kanske komma ner i närheten iaf :)