söndag 15 augusti 2010

Kroppen regerar

Min kropp vill tydligen inte riktigt samma som min hjärna och mitt hjärta. Kroppen vill mest sova (men pigg verkar den inte bli ändå) medan hjärnan och hjärtat vill göra massor av andra saker. Hjärtat och hjärnan verkar spela i underläge för det är hela tiden kroppen som vinner. Fascinerande. Ta exempelvis det här med kaffe. Jag dricker vanligtvis ganska mycket kaffe. Men så en dag för någon dryg månad sedan vaknade jag upp och kände avsmak för kaffe. Jag mådde illa bara jag kollade på kaffebryggaren. Typ. Jag var så innerligt trött och kunde knappt hålla ögonen öppna. En kopp kaffe hade suttit fint, men det gick verkligen inte.

Numer kan jag dricka en kopp per dag om jag vill, men jag tycker inte det smakar på långa vägar lika gott som det brukar. Kroppen vill tydligen inte ha kaffe, vilket i och för sig kanske är rätt naturligt, det är ju trots allt en form av "gift".

En annan grej är godis. Jag äter fortfarande ganska mycket godis (Ja, jag tycker att det är gott, jag äter varierat och näringsrikt i övrigt så varför skulle jag inte göra det?) men jag behöver en mycket mindre mängd för att bli nöjd. Om jag innan behövde femton bitar innan jag blev nöjd räcker det nu med ungefär hälften. Konstigt. Undrar vad nästa grej är? Vad som helst, bara det inte blir morgongröten med hallon, solrosfrön och mellanmjölk. Eller jordgubb- och apelsinjuicen. Eller morgonägget. Denna frukost är det godaste som finns.

10 kommentarer:

anneliten sa...

Visst är det underligt. Det får en att inse vad kroppen faktiskt kan styr vad vi äter rätt rejält, om den bara vill. Jag kunde inte alls med kaffe när jag var gravid. Det enda godiset som dög var salta bildäck (som jag nästan aldrig äter annars). Och massor av grapefruitjuice ville jag ha - den suraste sorten jag kunde hitta...

Jag vet att du är specialistkunnig, så en liten fråga: En allmän uppfattning tycks vara att gravidsug speglar kroppens behov. Är det verkligen så? Suget, och avsmaken, kan vara så konstigt under graviditet så jag tvivlar på att det blir fysiologiskt rätt om man bara blint litar på det. Vad tror/vet du?

Löpning & Livet sa...

Delvis är det ju så att suget speglar behovet. Jag dricker tex mer mjölk än vad jag brukar just nu. Ganska logiskt att jag blir sugen på det eftersom fostret behöver massa kalcium nu för att kunna bilda skelettet. Och det där med kaffe speglar ju det hela rätt bra också.. Men sen finns det säkert konstiga sug som eg inte har något alls att göra med behov. Har hört att vissa vill slicka på betong :) Visst, det skulle ju kunna spegla ett extra behov av vissa mineraler, men lite långsökt låter det ju :)

mina sa...

Jag känner verkligen igen det där med kaffet. Under en period i början kunde jag bara dricka riktigt krämig kaffe latte, inget vanligt kaffe alls. Men nu har det gått över. Sen har mina smaklökar blivit skarpare så mat med riktigt skarp smak, typ sill, oliver etc blir liksom för starkt för mig. Sura saker har hela tiden varit det jag längtat mest efter, tex hallon.

Mia sa...

Kroppen är en spännande grej på alla sätt och vis... Trots att jag inte är gravid har jag och leverpastej en konstig relation just nu. Vissa dagar älskar jag det andra dagar kväljs jag vid tanken... Haha.

Spanade förresten in mitt framtida springsällskap, Marit Bergman, på Storan igår. Löööv!

Miss Agda sa...

Jag kunde inte dricka kaffe alls i början av graviditeten, men efter v 20 dricker jag det igen, 2-3 koppar om dagen (i vanliga fall dricker jag kanske 3-4 koppar). För mig blev det alltså bara större skillnad i början. När det gäller godis så var jag inte lika sugen på det i början av grav, men nu äter jag (tyvärr) lika mkt godis -eller mer- som innan.

soffan sa...

Hahaha, ja så länge du inte blir sugen på att käka murbruk och andra konstiga kravings man har hört talas om, så är det väl ändå helt ok ;) !?

Carina sa...

Vilken spännande resa. Verkar ju som om du har hoppat på ett tåg utan att veta destinationen:-)!

Ingmarie sa...

haha! jag tror inte din kropp vill hoppa över/ändra frukosten för i så fall har den ju faktiskt lite "fel".Undrar med om det verkligen stämmer att graviditetssug är rätt? Eller vilket sug som helst. Ingen "behöver" väl chips, läsk, godis och gelehallon? Eller tegelstenar?

Löpning & Livet sa...

mina: ja gud! sura godisar, sura bär! :)

mia: haha, låter lustigt :)

miss agda: jo mitt kaffesug komer kanske tillbaks såsmåningom.

soffan: haha, nä det låter rätt äckligt :)

carina: minst sagt! :)

ingmarie: kanske inte själva chipsen men kanske salt? kanske inte själva läsken, men kanske den extra vätskan? osv. Fast det där med murbruk är som sagt lite konstigt :)

Ingmarie sa...

Så kan det nog vara men då är det ju ändå "fel". Gäller att tänka efter före så det inte blir läsk och betong till frukost. ;-)