fredag 24 juli 2009

Kontrollfreaket

Jag är ett extremt kontrollfreak. Jag vill ha koll på allt jag ska ha någonting med att göra till hundratio procent. Stenkoll och gärna på mitt sätt. Jag behöver inte nödvändigtvis bestämma (även om jag ofta vill det) men jag vill liksom vara tillfreds med att det som ska göras görs på rätt sätt och självklart på bästa möjliga sätt.

Jag är också kontrollfreak i den bemärkelsen att jag vill ha stenkoll på exakta tider, farter och sträckor när jag springer. Kanske inte så jättemycket när jag kör rena distanspass (men jag skulle aldrig klara av att bara springa på tid och inte ha någon koll på sträckan) men definitivt när jag kör kvalitetspass och det är absolut nödvändigt när jag springer intervaller.

Idag var det dags för det. Intervaller alltså. Jag hade en plan som innebar lugn jogg ner till banorna vid Valhalla, väl där 4 tusingar alternativt 10 trehundringar (ovanligt lite struktrur och kontroll där va?) och sedan lugn och fin jogg hemåt igen. Och det började bra. Jag och dagens springkompis Erika joggade iväg hemifrån i ett jätteskönt 6-minuterstempo ner mot banorna. Hur bra som helst. Vi pratade visserligen om att det snart är stora konserter i stan, men den första är ju inte förän nästa helg så det borde ju inte vara några problem tyckte vi.

När vi börjar närma oss ser vi att massa lastbilar står inne i mitten. Men det är ju lugnt, vi ska ju bara springa på banorna liksom. Men nej då. När vi är på väg in får vi veta av några vaktarkillar (eller vad de nu gjorde där) att där inne får man inte springa nu på två veckor. What?! Varför då? frågar jag. För att det är konserter och bla,bla, bla svarar de. (Men de var trevliga och höll med om att det var synd att det inte finns fler banor man kan springa på) Hjärnstillestånd. Vad ska vi nu ta oss till?? Jag blir verkligen totalt handligsförlamad när mina planer fallerar. Erika föreslår att vi ska hitta en raksträcka och springa på istället. Ja, det kunde ju funka, så jag tänker snabbt fram att det faktiskt finns en rätt bra ganska nära, så vi tar oss dit.

Det blev inga tusingar. Inga trehundringar heller. Bara typ tvåhundrafemtingar. Exakt är ju svårt att veta eftersom min klocka och pod uppenbarligen inte är att lita på alls. Ytterligare en kontrollfreaksgrej som retar gallfeber på mig!! Jag vill veta exakt hur långt jag springer. Exakt hur snabbt jag springer. Exakt puls. Exakt hur lång gåvilan är. Men nej då, det går ju inte. Gah! Är det samma problem med gps-klockor ala Garmin Forerunner? Om inte måste jag nog hoppas på att tomten kommer med en sån till jul. Tills dess får jag lära mig vara lite mindre kontrollfreak.

(Hur det gick? Jodå, kroppen kändes väldigt bra! Den extra vilan gör stor skillnad. Bra, då kanske jag kan se till att leva som jag lär och periodisera mera.)

8 kommentarer:

funrun sa...

jag har haft både gps och pod, och poden visar hastigheten på ett snabbare och för-stunden-mer-rättvist sätt, medan gps:en visar sträckan bättre... Kan du inte låna en gps av någon och testa, så du får se skillnaden?
Mitt val av de två är ändå gps:en, men jag är ju inte jätteintresserad av sekunder hit och dit heller... =)

Snorkkis sa...

Oj vad jag förstår dig angående att vara kontrollfreak. Är man det så är man. Jag är väldigt kontrollfreak vad gäller det mesta annat förutom träningen - där vill jag hålla en frihet; men med livet i övrigt, och speciellt jobbet är det full fokus som gäller. Effektivt men jobbit när man inte kan genomföra saker som man tänkt sig - som med era intervaller. Men det fixade ju sig bra i alla fall!

Josa sa...

Jag hade samma problem idag, jag hade planerat ett pass men när jag joggat 5,5km sträckan till 400m banan så var den avstängd!! Fick omplanera fort, inte kul!

Erika sa...

Den lilla fördelen min klocka har i det här är ju att den inte kan visa hastigheter och sträckor så jag slipper ju bli arg och irriterad över att den visar olika och fel iaf... =)

Är min gps kompatibel med din klocka så får du gärna låna den och testa, använder den typ inte ändå... (tror det är G1 jag har men ska kolla)

I brist på mer exakt information så är min bedömning att du var snabb! ;-)

Anna sa...

Förstår din frusration men du verkar ha fått till ett jättebra pass ändå. Ibland kan det vara ganska så befriande att slippa all fakta och bara springa.

Anonym sa...

Exakthet är ett måste, i alla fall i min värld. Jobbigt när det inte funkar som det är tänkt...

Ann-Sofie sa...

haha, då är vi två om att vara kontrollfreaks. Kan vara riktigt jobbigt i vissa lägen ;)

Löpning & Livet sa...

tack för värdefull info! och skönt att höra att det finns fler kontrollfreak där ute :)