lördag 9 juni 2012

Fikatant
Jag har verkligen blivit en fikatant. Förr var jag inte så mycket för bullar och sånt men det är jag nu. Eller, jag är nog fortfarande mest en godisgris om jag tänker på hur fördelningen godis vs bakverk ser ut. Den där havssaltschokladen har jag hemma nästan jämt och då slinker det ner en bit eller två nästan dagligen. Smågodis äter jag också en hel del av, men inte varje dag. Jag fikar inte varje dag heller, men det blir mer och mer ju äldre jag blir. Till förmån för godiset då. Någon måtta får det ju vara och jag blir faktiskt nöjd ganska snabbt.Men tillbaka till fikat. Jag gillar ju att ha balans i tillvaron och tycker om att blanda energirika men näringsfattiga efterrätter/fikor/kvällsmys med näringsrika (och ofta även energirika) diton. Blandat är bra och lagom är min filosofi liksom. Idag valde jag både och. Först (En alldeles för söt, varför kan det inte vara lite mer lagom? Syrligt gillar jag!) blåbärspaj med vaniljsås under eftermiddagens finpromenad med fikastopp och nu en nöt- och hallonpaj med carobsås. Rawfood med lite fusk. Jag hämtade inspiration från en rawfoodkokbok men gjorde som vanligt på mitt eget sätt. Jag bytte ut dadlarna mot torkade aprikoser eftersom jag har lite svårt för dadlar. Jag improviserade även lite med mängderna och så använde jag en blandning av cashewnötter, mandel och macadamianötter istället för hasselnötter. Och carobsåsen värmde jag lite i micron eftersom jag tycker det är gott med varm chokladsås. Jag är inte så noga med etiketter som exempelvis raw. Gott blev det dock! Och med ett glas rosévin till blir det ännu bättre.Mixa ca 2dl torkade aprikoser (eller om du hellre vill använda dadlar och/eller fikon) med ungefär lika mycket valfria nötter. Jag blötlade alltsammans någon timme innan, men hällde av i princip allt vatten innan mixning. Tryck ut degen i en pajform och häll på hallon så att hela pajbottnen täcks. Blanda 2msk carobpulver eller (raw)kakao med 2msk vatten, 1nypa salt och 1tsk honung. Värm om du inte bryr dig så mycket om ifall det är äkta rawfood, ät annars pajen med kall sås. Mumsigt och mycket närings- och energirikt!

- Posted using BlogPress from my iPad

9 kommentarer:

LinaTriathlet sa...

Syrligt gillar jag också!

Jag älskar hallon! Ser väldigt gott ut!

Daniel sa...

Oj vad smarrigt det där ser ut! Gillar också syrligt och försökte mig på en sak med havtorn i veckan men fick nog inte riktigt till det...

Jenny sa...

Så gott!

Jonna sa...

En söt fikatant! Jag är också väldigt mycket för fika... just nu har jag ett packe väldigt goda Snickersglass i frysen, blir nog en sådan snart...

Sofia sa...

Åh vad gott lät. Måste också prova. Kombinationen gott och nyttigt är ju oslagbar:)!!

Löpning & Livet sa...

Cykling...: testa!

Daniel: spännande med havtorn! Det har jag aldrig testat.

Jenny: jättegott!

Jonna: men Gud så gott!, nu vill jag ha glass ju :)

Sofia: ja gör det! Jag äter bara goda grejer :)

montani sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
mikael sa...

haha, känner verkligen igen mig.
Detta sug efter fika har kommit med åren :)

Tack för din kommentar om min tid på 5 km. Jo, det kändes bra trots allt. Är nöjd med tiden men inte loppet om du förstår :)

Johanna sa...

Mmmm, ser snaskigt ut! Jag gillar både syrligt och allt med nötter... måste härma!