lördag 31 mars 2012

Cykelpass med flow (och lite annat)

Vissa dagar bara stämmer allt lite extra. Kanske märker inte deltagarna något särskilt eller att jag kan vara bättre eller sämre som instruktör olika gånger, men jag själv kan uppleva stor skillnad. I min roll som cykelinstruktör känner jag mig ganska trygg och vet att jag kan leverera bra pass. (Därmed inte sagt att alla gillar det jag gör, smaken är olika. Det betyder verkligen inte heller att jag på något sätt är fullärd, bättre kan man alltid bli!) Body Balancen däremot är jag fortfarande ganska ny inom och jag känner mig långt ifrån trygg i min roll. Det blir självklart bättre och bättre men varje klass tar fortfarande en massa energi ifrån mig. Jag får oftast allt och mer därtill tillbaks, men det är fortfarande rejält utmanande.

Men åter till cyklingen. Idag körde jag ett nygammalt upplägg i form av en pulstrappa x 3. 6min på 75%, 4min på 85% och 2min på 95%. Gånger tre. Puls uppvärmning och nedvarvning såklart. Tre olika typer av coaching för tre olika nivåer. Ibland känns det som att jag bara säger samma saker hela tiden. Pratar för mycket eller för lite. Jag har ingen bra känsla helt enkelt. Men idag stämde det mesta och jag kände bara att skönt flow. Så härligt när det är så! Dessutom överskade kroppen min mig genom att vara förvånansvärt pigg och med på noterna. Teoretiskt sett bör den vara sliten efter många dagars träning utan vilodag och många sprungna kilometer (Styrkan har jag dock slarvat med. Igen... Skärpning nästa vecka! Körde lite övningar på balansplattan samt några bålövningar nyss men de rejälare styrkepassen har lyst med sin frånvaro den senaste tiden. Skärpning!) Det ska bli spännande att se hur morgondagens dryga 3mil kommer kännas.

Ibland känns det motigt eller stressigt att hinna förbereda eller att åka iväg och instruera sina klasser, men det är så himla värt det varenda gång. Det tar energi, men ger mer energi tillbaks. Ibland undrar jag varför jag tycker det är så kul att hjälpa andra och jag vet kanske inte riktigt heller. Det bara är väldigt väldigt givande.

8 kommentarer:

Västgötskan sa...

Det kommer. Ju längre tid det går, desto mer slappnar man av och då säger man "rätt" saker vid rätt tillfällen också. :-)

Fit-Eva sa...

Håller med dig! Jag kan vara hur omotiverad som helst inför ett pass jag ska hålla men sen när jag är och efteråt så känns det bara så bra! Och ja, det är kul att träna andra!
Lycka till på ditt 30 km pass imon. Själv har jag precis gjort mitt och det kändes att jag inte sprungit långpass på ett tag :-P

LinaTriathlet sa...

Åh vad härligt med cykelflow!! :)

Ingmarie sa...

Tror du är fantastisk oavsett klass! Och jag hoppas jag någon gång får vara med. :-)

Anna sa...

Det ÄR häftigt att hjälpa andra. Jag har insett att det är just den biten som gör att jag trivs med att vara chef. Att stötta och motivera människor. När man ser den där glimten i ögat när man fått någon annan att förstå pch det verkligen går i . Otroligt energigivande!!!! Och att det känns motigt att gå till ett pass man ska leda känner jag igen, men precis samma känsla när man väl får köra, glädje!! :)

Oj vilket långpass du ska köra imorn! Hejja hejja!

Karin - Fitness och Hälsa sa...

Visst är det härligt att instruera just eftersom det ger så mycket energi tillbaka!

Jonna sa...

Vad roligt att du gillar instruerandet så mycket! Och en trettioplussare idag, kör hårt! Du är som en maskin! (alltså, nej, du är inte alls en maskin utan en fin människa, men liksom löpmässigt, positivt menat, så!) :)

Löpning & Livet sa...

På ett sätt är det oegoistiskt att lägga så mycket tid på andra, men i slutändan är det ändå egot som får en massa tillbaks :)