tisdag 1 juni 2010

Nu börjar det!

Uppladdningen alltså. Så idag, eller åtminstone fram till efter träningen ikväll, lever jag på ägg och keso. Typ. Vispgrädde och hallon är också rätt frekvent förekommande. (Omelett, keso med hallon, kesoplättar med grädde och hallon, keso med hallon) Lite fascinerande att några deciliter hallon och lite mjölk i kaffet gör att energiprocenten för kolhydrater ändå hamnar på tretton procent. Men i vilket fall är det tur att jag bara ska äta såhär en dag (och inte ens en hel) för som vegetarian är det rätt svårt att komma på andra livsmedel. Eller så är det bara jag som har dålig fantasi och smaklökar som tycker det känns rätt ogott att äta tex quornfärssås och någon grönsak. Visserligen skulle jag kunna tänka mig ett mål bestående av kikärtor och bönor i någon god dressing, men det skulle ju ge rätt mycket kolhydrater så det "funkar" ju inte.



Varför gör jag det här kan man fråga sig? Jo jag ska ju kolhydratladda. Jag skriver sällan, för att inte säga aldrig, om mat på detta sätt (Eller på andra sätt utom att någon gång då och då ge tips om något gott jag ätit.) eftersom jag känner ett stort ansvar för hur vad det jag skriver uppfattas. Mat och matvanor är känsligt och även om syftet är gott kan saker tolkas och vridas på ett helt annat sätt än det avsedda. Men eftersom jag fått önskemål om att jag ska skriva om hur jag gör under min marauppladdning så gör jag ett litet undantag. På ett rätt ostrukturerat sätt. Men hur som helst så äter jag mindre kolhydrater idag. Sedan springer jag ca 15km (varav 10 av dem rejält kuperade) i lite högre fart (inte max!) så att jag blir rejält trött och förhoppningsvis tömmer mina glykogenlager. Därefter äter jag mitt vanliga återhämtningsmål (precis efter avslutat pass) plus ett ordentligt mål mat, men med något större del pasta/ris/bröd/etc än vanligt, strax därefter. Onsdag, torsdag och fredag fortsätter jag sedan med detta. Inget extremt och inget överätande, men lite mer kolhydrater vid varje mål plus en och annan påse vitargo, rätt mycket (gelé)godis, nyponsoppa med mera. Och självklart måste jag se till att ligga på plus energimässigt. På lördag äter jag ganska normalt (men lite mer kolhydrater än vid vanliga dagar ändå) och sen springer jag det bästa jag kan. Hur gör du?

Detta är vad som brukar funka för MIG, men bara för det är det inte säkert att det är bra för DIG. Testa INTE detta för första gången inför en viktig tävling, utan gör det inför ett längre/tuffare pass någon gång innan tävlingen. Du vet aldrig hur just DIN kropp reagerar.

7 kommentarer:

Mia sa...

Jag gör aldrig någonting alls, mer än att försöka äta lite mer än vanligt. Eller jo, den här veckan äter jag gröt till frukost. Det gör jag bara i samband med lopp. Samt trycker ner lite extra pasta. Däremot så kolhydratladdar jag inte genom att tömma först.

Oh det är nära nu! :)

Ellinors dröm sa...

Det kommer gå kalasbra för dig. Spring klokt.

Jenny sa...

Jag är imponerad av din satsning på maran! Lycka till!

Daniel sa...

Ser seriöst och bra ut, du verkar ha full koll på läget. Själv har jag problem på att skilja på protein och kolhydrater, kan noll om näringslära. Tur jag följer din blogg nu så kanske jag kan lära mig något på äldre dar ;)

Löpning & Livet sa...

mia: med det kommer du nog rätt långt! och ärligt talat kolhydratladdar jag mycket för det mentalas skull :) Jag brukar knna mig pigg och (nästan) oövervinnerlig när det väl är dags för långlopp, men om det sedan är de extra kolhydraterna, själva tävlingen eller den extra vilan som gör det låter jag vara osagt.. tror dock att det är en kombination av dem alla!

ellinor: i will do my best.. shit, nu är det nära..

jenny: oj, tack! jag gillar att göra saker ordentligt :)

daniel: ja annars vore det lite skämmit :) (mtp min utbildning menar jag)

det är bara att fråga på, jag svarar så gärna!

Ingmarie sa...

Bra att du poängterar att det där funkar för dig och att man inte ska testa det till ett lopp. Jag har aldrig "tömt och laddat". Ska jag vara ärlig så tror jag inte på det där...Man tömmer ju sig på var och varannat pass. Träna mindre + äta som vanligt + lite extra funkar för mig. :-) Du kommer hur som helst att få ett drömlopp! Håller tummarna förstås!:-)

mina sa...

Ibland när jag får ett sjukt sug efter proteiner kan jag äta bara vegschnitzlar... kanske aningens konstigt. Annars är ju halloumiost med lite sallad och avokado nåt jag åt mycket när jag ett tag tänkte dra ner på kolhydraterna... annars är det som sagt svårt som vegetarian tycker jag. Å andra sidan tror jag(som du?) på en allsidig kost. Hallon är ju i varje fall väldans gott så din kost låter ju inte helt fel.