måndag 17 november 2008

Foccacia


Grundrecept:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Gör så här
1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Jag valde att ha färsk timjan respektive färsk basilika i mina två olika bröd. Bara att göra som grundreceptet men trycka ner örterna i hålen innan man stoppar in bröden i ugnen. Man kan även ha tomat, lök eller något annat om man hellre vill det.

3 kommentarer:

Liss sa...

Mmm... älskar brödmat, skall se till att få testat ditt foccacia-recept...ser riktigt gott ut :-)

Andréa sa...

Välkommen hit! De blev riktigt goda faktisk! :)

byron sa...

Foccacia är så jäkla gott!!
De ser hur goda ut som helst.

Jag har kört på Jamie Olivers recept ..