onsdag 10 februari 2010

Trender & träning

Jag har lagt märke till att det går trender inom (tränings)bloggvärlden. (Såklart, det går väl trender överallt.) För nån månad sedan eller två var det mycket prat om periodisering, främst bland bloggare som även är cykelinstruktörer men även bland andra. Just nu verkar det vara tröskelträning som är det nya svarta. Säkerligen delvis på grund av att flera tjejer genomfört så kallade laktat- samt submaximala/maximala maxpulstester och nu fått smak på just träning runt mjölksyratröskeln. Absolut inget fel med det såklart, så länge man vet vad man pratar om är det ju bara bra. Mer kunskap till (tränings)folket liksom!

Idag har det just tröskeltränats i cykelsalen på Lindholmen och detta i form av extensiva intervaller (7x4min, 2min aktiv vila) som är den andra delen i mitt progressivt (kommande trendbegrepp?) blockade (=periodiserade, haha) terminsupplägg. Och som det cyklades! Jag tror jag fått äran att ta hand om världens bästa deltagare! De är grymt fokuserade och verkar vara genuint intresserade av mitt synsätt på träning. Många körde med pulsklockor redan i början av terminen och fler och fler skaffar! (Vi har tyvärr inte activio-systemet på Lindholmen. (Än?)) Många kommer fram efter passet för att ställa frågor eller bara prata om puls/konditionsträning i allmänhet. Så himla kul!! En annan rolig grej är att jag oftast har fler killar än tjejer på min klass, roligt att även killarna inser hur kul det är att träna i grupp!

Det har faktiskt sprungits lite också. Ett lättdistanspass på störande underlag i form av blankis med lös snö över genomfördes i förmiddags. Inte så mycket att säga om det. Ett pass i mängden helt enkelt, ett pass närmare målen.

6 kommentarer:

Miranda sa...

Wow, får jag låtsas att jag är trendsättare nu? :)

Bra kört och kul att du kan inspirera till pulsträning, mer sånt till folket!

Daniel sa...

Jag är en av dem där killarna som inte gillar träna i grupp. Vet inte riktigt varför? Kan vara tävlingsmänniskan i mig som stressar när jag tränar tillsammans med andra?
Har dock aldrig testat spinning men alla verkar ju gilla det så jag får nog testa på det vid tillfälle :)

Anders sa...

Ja, visst är Lindholmen underbart!! Måste se till att få aktivio dit, när hälften av klasserna körs av oss som kör pulsbaerat, all the way. :-)

Daniel, ska du definitivt prova. Fördelen gentemot andra gruppträningar är att det krävs ingen koordination, ingen ser hur tungt/lätt du kör. Du bestämmer det själv. Det enda du behöver egentligen, är att om du vill ha ut det som vi som instruktörer vill få er att göra, är att lyssna och anpassa det till din egen ansträngningsförmåga.

Anna sa...

Tröskelträning är den roligaste träningen och precis som du skriver har även jag märkt av trenden. Det är många tester hos bloggare just nu och jag förstår inte allt som skrivs om det. Huvudsaken är att DE förstår den. Jag vet inte om jag skulle vilja göra ett sådant test. Har funderat mycket på det men insett att 1. det kostar pengar 2. jag vet inte om jag vill få reda på något som jag kanske bara blir stressad av
3. jag vet inte vad jag ska göra med resultatet. Tröskelträning är grymt effektivt för mig och passar mig som handen i handsken.
Vad kul att det känns så bra med din klass, jag hade gärna kommit och kört ett pass för dig någon gång.

MarathonMia sa...

skoj med fler killar. har aldrig hänt på ett gruppass här. jo förexten - när jag körde boxning på World Class med en grym boxarinstruktör så var det fler killar.

Löpning & Livet sa...

miranda: haha, ja vad gäller användandet av just ordet så :) Tröskelträning i sig är ju inte direkt nåt nytt och jag tror inte att fler sysslar emd det nu än innan, det är bara det att många inte vetat vad det kallats (tror jag) :)

daniel: du får komma upp och testa mitt pass vid något tillfälle (eller något pass nån helt annanstans såklart) Tror iofs du skulle gillar army trainig mer, fats då får tävlingsmänniskan verkligen vad den tål! :)

anders: det kommer väl antagligen?

anna: ja det är mycket sånt nu men precis som jag skrev till miranda så tror jag eg inte att det är något nytt hos folk, det är bara användandet av ordet som är lite nytt. Men det i sig beror ju såklart mycket på trenden :)

Tröskelträning är verkligen ett bra verktyg för att förbättre såväl uthållighet, pannben och snabbhet. Dessutom har du, i och med att du aldrig går över tröskeln och samlar på dig mjölksyra, mindre krav på återhämtningen än om du tex springer maxintervaller!

Lite störnade att jag av någon anledning har så svårt mentalt för snabbdistans och liknande :) Visserligen brukar det gå rätt bra när jag väl gör det, men innan är jag skitnervös. Det är jag aldrig när jag cyklar vilket är lite lustigt.. :) Fast det har väl antagligen med fart och press på mig själv om en viss hastighet att göra..

mia: ja, speciellt om de är snygga haha :)