söndag 7 februari 2010

Andréa´s spenatbullarJag är inte så mycket för att följa recept (däremot tycker jag om att inspireras av dem) utan gillar mer att testa mig fram och slänga ihop lite saker "på ett pass" som min mamma brukar säga. I fredags improviserade jag som sagt ihop spenatbröd av saker jag hade hemma, och det blev riktigt bra så jag delar med mig av hur man gör. På ett ungefär. För den enda nackdel jag kan se med att jobba på detta sätt är att jag brukar glömma bort vad och hur mycket jag har använt. Men ungefär såhär:

1.
Smula ner 1pkt jäst i 5-6dl ljummet vatten.
2. Koka upp 1-2dl vatten och häll sedan i 1-2dl rågkross. Blanda i lite lagom (50-100g kanske?)med tinad fryst hackad spenat (färsk går säkert lika bra). Låt svalna lite.
3. Ha i en skvätt olivolja (ca 1-2msk), lite honung (ca 1-2msk) och någon/några nypor salt i degspadet.
4. Häll i 3-4dl grovt rågmjöl, 1dl havregryn och kanske 10-12dl vetemjöl (detta är verkligen "på ett pass", prova dig fram.) samt den avsvalnade rågkross- och spenatblandningen. Arbeta ihop till en lagom fast deg och jäs i 60min.
5. Knåda in mer vetemjöl och dela degen i lagom stora delar som du sedan rullar till bullar. Tror det blev 20st för mig.
6. Jäs på en plåt i 30min och grädda sedan i 15-20min på 250 grader.
7. Ät och njut tillsammans med ekologiskt bregott och ett stort glas iskall nyponsoppa. Sjukt gott!

13 kommentarer:

Karin - Fitness och Hälsa sa...

Det där lät som ett riktigt gott bröd! Med spenat i behöver man knappt ha något pålägg på det, utan det låter godast att äta det som du med bara smör.

Susanna sa...

Oh, de vore ok att bli bjuden på som uppladdning till Armyn imorgon. Vi kan vara här om du vill dock, blir kanske smidigare med mitt smör och så, men då måste du ta med dig en sån där! :)

Miranda sa...

Smart drag med spenat i, hade jag aldrig vågat. Vem vet, nu kanske jag vågar ;)

MarathonMia sa...

Det där ser verkligen sjukt gott ut! Värt att planera in en bak-kväll helt klart! Bra mellisbullar - yummie!

Åsa sa...

Det där låter som ett Åsa bröd. :)Tack för lyckönskningarna! Hoppas att allt bra med dig och att du får en toppen vecka. kram

Anders sa...

Yes, färsk spenat fungerar lika bra, allra bäst nyplockad från en hink på balkongen. :-) Bara att ladda upp inför sommaren med hink, jord och frön. Hinkar som man köper gainer/whey i fungerar alldeles utmärkt. Är ju liksom lite extra växtkraft i dem. ;)

Em Löfgren sa...

I belive you!! lät fantastiskt!

Malin sa...

Mmm lät gott. Verkar som du haft en bra helg. Trevligt med besök vilket kanske lättat upp lite. Ibland får man vara lite bitter. Inte alltid så lätt att veta vad man ska göra med livet.

izza sa...

Mmmm! Ett glas kall nyponsoppa var längesen!! Senast tror jag var i somras på tältsemestern till frukost :)

Nu har jag laddat med semla och ska byta om och gå till Friskis! Tror jag fegar lite och tar intervallerna på löpband idag! :D

Magdalena sa...

Mmmmm... låter gott. har du kolalt minsurdegsblogg? suramagda.blogspot.com. Jag är fast i det sura!

Madde sa...

Hej tjejen! Du vad sägs om ett pass i helgen? Kan inte du maila mig? Söndag funkar bäst för mig! :)
Kramar

Lotta sa...

Lät riktigt gott! Måste testas!! :)

Löpning & Livet sa...

testa, det är verkligen supergott!