söndag 25 november 2012

Världens godaste Kikärtsburgare

Innan när vi har ätit hamburgare har vi mest köpt halvfabrikat i form av soja- eller quornburgare. Vanliga bön- eller linsbiffar brukar vi göra då och då, men eftersom de brukar bli rätt sköra har det känts som att det blir för meckigt att fixa och äta som just hamburgare. Tills för någon månad sedan. Då såg jag något om kikärtsburgare någonstans i någon tidning eller på nätet. Jag minns faktiskt inte var. Det mindes jag heller inte när det väl var dags att göra så jag googlade och fann lite inspiration. Sedan satte jag, som vanligt, ihop min egna variant. Verkligen to die for! Smakar lite som frasigt stekfriterad hummus. Mums! Igår glömde jag tyvärr att salta vilket förtog smakupplevelsen något, men det funkade ok ändå. Så här går det till att göra de här underverken:

Äggen gömmer sig därunder.

Mycket olivolja ska det vara.

Nästan friterat.

Ett glas rött vin hade säkert smakat bättre till än vatten.

 
Så himla gott!

Mixa ihop 2 burkar/tetror kikärter (Eller samma mängd egenkokta om du är extra duktig. Det är jag dock ytterst sällan.) med 2 ägg, 1-2msk vetemjöl, 2-3 pressade vitlöksklyftor, ca 0,5msk mald spiskummin och lite lagom med salt. Forma till ganska små biffar och stek i rikligt med olivolja. På gränsen till friterade ska de vara tycker jag. Under tiden står en plåt med klyftad potatis i ugnen. Även den med ett rikligt lager olivolja ringlad över sig. Flingsalt över tallriken och valfria tillbehör till burgaren. Jag väljer oftast ett passande vanligt bröd framför hamburgerbröd då jag tycker att det är godare. Baka själv går det ju också att göra men det är ju det där med att prioritera...

14 kommentarer:

Anna Margareta sa...

Åh så himla bra nu när jag håller på att bli veggie igen. Det kommer och går det där vegetariska för mig. Jag får för miga tt kött är det äckligatse som finns i perioder. Bra tips. Tack!

LinaTriathlet sa...

Måste prova!!! Tack för receptet!! :)

Anonym sa...

Jag är normalt sett inte så mycket för kikärtor, men det där lät riktigt gott. :-)

Tove sa...

Ok, det där måste provas, så är det bara. Blir alltid så glad över bra vegorecept för jag har så dålig vegofantasi. Tack!

Jonna sa...

mums mums! Jag älskar klyftpotatis... till det mesta. kikärtor är gott, tyvärr är jag nog ensam här hemma om att tycka det.

anneliten sa...

Kanon! Ett alternativ till Jamie Olivers burgare på svarta bönor som "gick varma" på grillen i somras.

Anna Margareta sa...

Hej igen Andréa,
JAg fick en award skickad till mig och skickar vidare den till dig. JAg vet att du fårr flera stycken liknande under åren men ville att de som läser min nya blogg ska hitta hit till dig. Fyll i den om du vill. Kram så länge!
http://annamargareta.com/2012/11/25/awardutnamning-en-chans-att-fa-svar/

Karin sa...

Gillar verkligen dina recept! Detta låter verkligen gott, men min sambo inbillar sig tyvärr att han inte gillar kikärtor. Men jag kanske ska testa och inte berätta vad som är i den. Då går det säkert bra.

Löpning & Livet sa...

Kul att kunna inspirera till vegosug!!

Jenny sa...

Åh älskar att prova nya saker. Kikärtor är ju gott så detta ska jag testa !

Mia sa...

Smarrigt! Jag är ju inte veg, men försöker äta veg minst 5 måltider per vecka. Det här var ett bra tips. Hälsar hambrgerfantasten

Anonym sa...

Låter smaskens! Har du flera recept på bloggen någonstans? Hittar inte...:)

Löpning & Livet sa...

Jo det finns fler, men kan vara svåra att hitta. Kolla under kategorin 'mums'. Där lägger massa annat också men en del recept.

Åsa sa...

Åh, gott: dessa ska jag laga snarast.
Haha, jag läste din blogg för ett antal år sen men så la jag ner träningen ett tag, sen kom ett barn och nu är jag igång med löpningen igen så vips inser jag att du hunnit få barn och väntar ett till sedan sist jag läste bloggen. Har några år att ta igen nu!