onsdag 18 maj 2011

3 månader

Idag är det 3 månader sedan Sixten tittade ut. Jag kan inte förstå hur tiden kan gå så sjukligt snabbt! Det känns som det max var ett par veckor sedan han var så där nyfödd och pytteliten. Nu är han istället en riktigt lång liten tjockis som börjar få gå upp ytterligare en klädstorlek, till 68 vilket motsvarar ungefär 4-6 månader. Jag vet inte riktigt var han ärvt det där ifrån. Eller jo knubbigheten har han från både mamma och pappa, men längden? Martin är ju rätt lång, men han var kortare än vad Sixten är när han var i samma ålder. Själv är jag ju ganska medellång så från mig har han definitivt inte ärvt någon längd.


Alldeles nyfödd..

När han föddes var han 51 cm (Jag var 49 och Martin 53, så exakt mittemellan där) och vägde 3449 gram. Obligatoriskt viktnedgång första dygnet och sedan ett jätteskutt upp. Dock kom mjölkstockning, magont och dålig sugteknik ivägen och han rasade ner en bra bit under födelsevikten efter en dryg vecka. Men med ersättning och massvis av matande kom han snabbt ikapp igen och sedan har det gått i en rasande fart trots att vi först trappade ner och såsmåningom slutade med ersättningen och att jag därefter gått över till att endast mata på ena bröstet åt gången. Nu tycker jag inte att jag matar mycket alls. De senaste veckorna har han ätit med ungefär 3 timmars mellanrum under morgonen och dagen, ungefär 2 timmars mellanrum under eftermiddagar och kvällar och sedan ett längre uppehåll på 5-7 timmar på natten (Nio av tio nätter sover han mellan 22-23 och 04:30-05:30.). Totalt runt 8 mål per dygn och cirka 10-20 minuter per gång.

Jag trodde att han skulle ha gått upp en del sedan senaste kontrollen, men jag blev ju lite förvånad när vågen stannade på 7440 gram! Han har alltså ökat med dryg 1,4 kg på en månad. Och mer än dubblat sin vikt sedan födseln. Jag måste ha världens energirikaste mjölk i brösten.. :) Han hade även vuxit lite på längden, 62,3 cm jämfört med 61 för en månad sedan. Fast egentligen är han nog lite längre, för det var svårt att sträcka ut benet helt. Och även huvudet hade ökat med en dryg centimeter, från 40 till 41,4 cm.


Idag..

Och så var det de där sprutorna. Jag var lite orolig för hur ont det skulle göra i mitt hjärta att se hur någon sticker långa vassa sprutspetsar i hans mjuka lår och sedan se och höra hur ledsen han blir, men det gick bra. På första sticket blev han mest lite arg, men det gick över på ett par sekunder. Andra sprutan svider visst alltid lite mer och där grät han en kort stund. Men även det gick över på mindre än en minut och när det var dags för påklädning var han samma gamla vanliga gladbäbisen igen. Han fick heller ingen feber under dagen och verkade inte ha ont. Han var nöjd och glad och sov heller inte särskilt mycket mer än vanligt. Det kändes skönt i mammahjärtat.

Sixten är ju (iallafall just nu, det kan säkert ändra sig när han kommer in i vissa utvecklingsfaser) en väldigt nöjd och "enkel" bäbis. Visst gnäller han lite ibland, men det är oftast bara när han är trött eller hungrig. Det är sällan han gråter och är ledsen på riktigt, så när det väl händer blir vi nästan rädda. Att han är så här tillfreds och sover så bra på nätterna tror jag delvis beror på att jag haft turen att ha så energirik mjölk som gör att han blir så mätt och belåten. Fast delvis kan det säkert vara genetiskt också, för jag var likadan. Nöjd för det mesta och sov mycket. Nästa bäbis (om vi har turen att få någon mer nån gång) kanske blir det helt motsatta. Så jag njuter, tackar och tar emot!

Grattis på 3 månaders dagen älskade lilla Sixten!

11 kommentarer:

Fit-Eva sa...

Å vips så går han i skolan ska du se ;-)
Sonen vägde 12.000 (!) g på sin ettårsdag - hur lång han var har jag glömt men att han vägde just EXAKT 12.000 g det kommer jag aldrig glömma!
Ha en fin dag!

Lisapisan sa...

ja, visst är det galet hur fort tiden går! Det är som att den måste springa ikapp för att den gick så himla långsamt sista veckorna av graviditeten ;-)
Härligt att Sixten är så glad och nöjd!

LinaTriathlet sa...

Grattis Sixten! :) Det är galet vad tiden springer iväg. Skönt att sprutorna gick bra.

Att cykla racer är en helt underbar upplevelse :) men som du säger en anings tidskrävande sport, för och få ihop några mil så gäller det ett par timmar på sadeln. Nu är det kul och varva cykel-löpning-simning :)

Annika sa...

Grattis Sixten :)

Jonna sa...

GRATTIS SIXTEN! Vad kul att få läsa om honom och hans utveckling! Han och Alvar verkar rätt lika, Alvar är också en liten tjockis som växer så det knakar... ni har nog vispgrädde i brösten :) Skönt att han är så glad och nöjd, inga magproblem etc.

Härligt med regnpass igår, iaf när man kommer in! Men sommarregn är ljuvligt att löpa i...

Carina sa...

Ja, det går fort framåt minsann. Grattis till era tre månader tillsammans!!

mina sa...

Grattis Sixten önskar jag och Inez. Härligt med en tjockisbebis! Skönt att ha en så nöjd och glad liten kille. ivet blir ju mycket enklare då. Inez är också en nöjd och framförallt väldigt glad bebis. Hon är bara lite dålig på att sova och ogillar att åka vagn

Marre sa...

Grattis Sixten! Det kanske är muskler han bygger redan från ung ålder och muskler väger ju mer än fett och annat! :-)

J sa...

Grattis Sixten 3 månader! Nu förstår jag varför du hinner träna så mycket....här ammas det varannan timma minst...gärna max 1,5 timma emellan. men, det kanske ändrar sig här med? härligt med all din löparinspiration! jag önskar jag bodde närmare skatås så jag hann springa mellan amningarna :)

Erika sa...

Våra små sötnosar! Det skiljer rätt mycket mellan Nils och Sixten, lilleman vägde 4300 g förra veckan så han har lite att jobba på för att komma upp i 7,4 kg :) Idag ska vi väga honom så det blir spännande att se om han gått upp mer nu när vi kör tillägg på kvällen.

Löpning & Livet sa...

Sixten tackar för alla gratulationer och fina ord!