torsdag 7 oktober 2010

Pepparkaksmüsli och scones

Nu är det oktober, så då tyckte jag att det kunde vara på sin plats att göra pepparkaksmüsli. Mums. Pepparkaksüsli och arlas ekologiska naturella yoghurt är verkligen mums. En stor kopp te till detta och du har en fin kväll. Eftersom jag inte nöjer mig med endast fin så ska jag även baka scones. Då blir det en mycket fin kväll. Så här gör du för att få en mycket fin kväll:

1. Blanda 6-8dl havregryn/sportgryn/andra gryn, 1dl sesamfrön, 0,5dl råsocker, 1dl solroskärnor, 1 påse pepparkakskryddor och 0,5tesk salt i en bunke.
2. Blanda 0,5dl rapsolja och 1fl vatten i en skål. Blanda därefter ner i müsliblandningen.

3. Häll ner på en plåt, jämna till och rosta på 175 grader i 20-30min. Rör eventeullt om lite efter halva tiden.
4. När müslin är i ugnen klipper du ca 125g torkade aprikoser i småbitar och blandar sedan dessa med 4-5msk krossade linfrön. När müslin är uttagen och har svalnat blandar du ner detta och vips har du tillverkat en pepparkaksmüsli!

1. Blanda 50g rumsvarmt margarin, 3,5dl vetemjöl (alt 1,5dl grahamsmjöl och 2dl vetemjöl), 0,5tsk salt och 2tsk bakpulver i en bunke.
2. Blanda 1ägg med 1dl mjölk i en skål/shaker, häll sedan i bunken och blanda snabbt ihop till en deg.
3. Forma degen till en stor rund kaka och platta till. Nagga lite med en gaffle och gör eventuellt skåror (att skära i efter gräddning) med en kniv. Grädda på 225 grader tills brödet fått lite färg.
4. Ät tillsammans med smör, ost och aprikosmarmelad!

Till detta fixar du en stor kanna te, några levande ljus och en varm filt. En mycket fin kväll.

10 kommentarer:

LinaTriathlet sa...

Låter som en väldigt fin och mysig kväll!

Tack för helgens morgonpass! Det var härligt att vakna upp till Kent :)

Dricker också te och har det fint:)

Mys!Ha det gott!

Cathrin sa...

Pepparkaksmüsli! För någon som älskar julen kan det knappast bli bättre. Tack tack tack!

Anna (Orka mera) sa...

Så gott och så fint! En sån kväll ska jag också skaffa mig :)

Ingmarie sa...

Låter inte bara som en fin kväll utan en riktig höjdarkväll!Jag har smällt i mig en bytta glass och druckit te. Fint det med!

Carina sa...

Har inte haft myskväll på mycket mycket länge. Men det börjar bli dags nu när mörkret sänker sig allt tidigare och hösten knackar för dörren. Får nog planera in en snart, tack för tipsen!!

Mia sa...

Där är den ju - pepparkaksmüslin alltså. Kommer ihåg att du nämnt den vid ett tidigare tillfälle. Just nu har jag köpmüsli i burken. Gillas inte! Den smakar plast.

Ellinors dröm sa...

Mums! Det lät väldigt gott,båda varianterna!

Ann (annsanns.blogg.se) sa...

Åh, pepparkaksmüsli ska fixas pronto! Gud så sugen jag blev. Själv köpte jag Paulúns müsli med blåbär & vanilj härom dagen och snacka om överreklamerat. Kan man ju göra själv på ett litet killevipp till halva priset och dessutom med mer blåbär (&vanilj). Äh, fram för mer home made müsli!

Anna-Karin sa...

Fiffigt med pepparkakskryddor! Tack för tipset!

Jenny sa...

Precis i min smak!