tisdag 7 augusti 2012

För flickors rätt

I ganska många år nu har jag och Martin haft ett fadderbarn via Plan. Eller egentligen har vi haft två. Först hade vi en liten flicka som var född samma år som min halvsyster Lina. Hon hette Efua och bodde med sin farmor och farfar (tror hennes föräldrar var tvungna att jobba någon annanstans) i en liten by i Ghana. Jag minns att vi, förutom brev med bilder på oss själva, bland annat köpte en Pettsson och Findus-bok åt henne och jag misstänker att den gjorde henne väldigt glad. Den typen av saker är förmodligen inget barnen i hennes by har ett överskott av. Av någon anledning lämnade dock Efuas familj Plans program och vi fick ett nytt fadderbarn. Nu en några år äldre pojke som jag tyvärr har glömt namnet på. Jag vet, jag skäms för det, men av någon anledning har inte han gjort samma intryck på mig som Efua. Självklart hjälper jag gladeligen även honom (Jag önskar att jag kunde hjälpa så många fler!) till en bättre framtid, men jag vet också att just flickor är extra sårbara. Kanske är det därför Efua fick en lite större plats i hjärtat. Jag hoppas att hon har det bra där hon är. Hon är tolv år nu.


Just på grund av att flickor är extra sårbara och att det, hur idiotiskt det än låter, inte är en självklarhet att de får bestämma över sig själva och sin framtid, tackade jag ja till att bli ambasadör för Plans kampanj Because I am a girl. Jag kommer därmed att springa Tjejmilen till förmån för flickors rätt till samma förutsättningar som pojkar. Jag tackar sällan ja till den här typen av grejer men just det här kändes självklart. Stolt kommer jag springa med ett armband med texten "Because I am a girl" på mig. Jag kommer förmodligen inte springa på någon supertid (Tjejmilen är inte rätt lopp för det.), men vad gör det? En så fruktansvärt betydelselös del i det stora hela.

6 kommentarer:

Suzan sa...

Kan tyvärr inte delta men hejar på er!

Karin sa...

KUL!!!! Jättebra att du tackade ja tycker jag!

sara sa...

Vad bra!

Snorkkis sa...

Vilken bra grej!

Jonna sa...

Vilken bra grej! Du är duktig och engagerad tycker jag, varmt hjärta!

Plan Sverige sa...

Vi är oerhört glada att du vill springa för oss! Stort tack för ditt engagemang.