onsdag 10 augusti 2011

Sixten och hans vardag

Nästa vecka fyller Sixten 6 månader. Var alla de dagarna, veckorna, månaderna har tagit vägen vet jag inte. Nog för att tiden har rusat på i en väldig fart de senaste åren, men månaderna med Sixten har liksom bara svischat förbi snabbare än blixten (haha). Från att ha varit en liten pytteplutt har han nu blivit en stor liten kille. Han äter nu flera mål riktig mat varje dag och om ett par veckor kan jag nog övergå till att amma endast morgon och kväll, innan det såsmåningom blir välling istället. Just nu ammar jag honom på morgonen, antingen ena bröstet vid femtiden och andra vid sju eller båda mellan sex och sju om han sover tills dess. Sedan äter han lite fruktpuré/mosad banan vid niotiden, lunch i form av olika puréer, antingen hemlagat eller köpburk, plus ammning (ett bröst) vid tolvtiden, fruktpure/mosad banan vid tretiden, havregröt (vi tänkte testa risgröt någon dag snart) med fruktpuré (godast är blåbär) eller mosad banan någon gång mellan fem och sex och så ett kvällsmål amning (ett bröst) vid halv åtta åtta. Sedan är det sovdags.


Fram tills för ett par månader sedan sov Sixten jättemycket om dagarna de allra flesta dagar, men numer är det oftast kortare stunder som gäller. Om nätterna sover han dock väldigt bra och har så gjort nästan från allra första början, något vi är väldigt tacksamma över. De första 1-2 månaderna åt han ett mål mitt på natten (samt åt sista kvällsmålet vid elvatiden), men ganska snart sov han mellan elva och fem oftast. Från någonstans mellan 3 och 4 månaders ålder började vi försöka lägga honom tidigare och tidigare och sedan nästan en månad tillbaka somnar han oftast innan åtta vilket känns som en lagom sovtid.


Två av de saker som Sixten gillar allra mest är att ligga naken på en filt på golvet samt att bada. Baljan är bäst för där kan man plaska väldigt mycket, men babysim är också kul, särskilt när man får simma efter olika plastdjur. Just nu är det också väldigt roligt att rulla runt från rygg till mage vilket han lärde sig ganska nyligen. Dock är det inte lika kul när han väl hamnat på mage, för trots att han kunde vända sig från mage till rygg väldigt tidigt verkar den kunskapen ha fallit i glömska. Nu är fokus mest på att försöka ta sig framåt när man ligger där, men eftersom det inte går något vidare (det funkar inte så bra att sprattla med fötterna som man gör när man simmar) blir han arg och kräver att bli vänd på. Bara för att rulla runt igen och samma procedur upprepas. Det går dock bra att ta sig framåt vid rygglägge. Då tar han spjärn med fötterna och skjuter sig baklänges med en väldig fart. Att sitta är också kul, men det är inte helt stadigt än så det får bullas upp med kuddar eller finnas stöttande händer i närheten. Andra intressen Sixten har är att studera sina leksaker noga, kissa så fort blöjan tas av samt kolla på sig själv i spegeln.Det är väldigt roligt att få ha en bäbis i sitt liv men också jobbigt. Ibland känns det som att jag oroar mig för precis allt. Hur mycket mat är lagom? Varför är han ledsen nu? Varför vill han inte sova? Och ibland när jag vaknar på natten måste jag gå upp och kolla så att han andas. Hönsmamma delux är vad jag är. Fast största delen av tiden är såklart jättekul. Och att få se ett stort leende det första man gör när man vaknar på morgonen är oslagbart.

11 kommentarer:

Sofie RW sa...

<3

Fit-Eva sa...

Vilken sötis OCH hönsmammor är vi allihopa, allihopa ;-) Han kommer att klara sig fin-fint, jag lovar!
Oron kommer alltid att finnas där men växlar från olika områden beroende på ålder. Förstår min mamma lite mer nu än innan kan man väl säga...

J sa...

goskille ni har! och väldig tur emd sömnen! Valter somnar oxå ca 20 eller 20.30. men vaknar gärna minst 2 ggr per natt. gillar sixten hoppgungan?

Ylva sa...

Vilken underbar liten sumo ni har. Man förstår varför alla tanter vill nypa små barn i kinderna. <3
Det är lika bra du vänjer dig vid att vara orolig. Man slutar ALDRIG, och det blir värre ju äldre de blir och deras omgivning vidgas. Så försök njuta så länge du kan.

Jenny sa...

Härlig läsning!

Löpning & Livet sa...

jo jag antar att oroandet bara kommer eskalera :)

j: jo han gillar den, även om han inte riktigt förstått exakt hur han ska använda den än :)

Cicci sa...

Jaa härlig läsning! Myspys!

Erika sa...

Känner igen precis allt av det där, men inte att sova så bra på natten. Vår lilleman han somnar ofta mellan 19.30-20.30 när han ätit gröt, sen vaknar han mitt i natten och vill ha mer käk, gärna bröst och ersättning. Har vi tur sover han fram till kl 5 då han vill ha käk och somnar om till kl 7.

Han rullar också från rygg till mage sen ung en månad tillbaks men avskyr att ligga på mage :)

Ann-Sofie sa...

Lita på dig själv! Oron är kärlek, och är du bara närvarande med lilla Sixten och där och då, här och nu så kommer du aldrig ha ngt att ångra vad som än händer! Slå sig kommer de göra med buller o bång ! :) de är våra läromästare och våra mindfulnessexperter! Heja Sixten o heja dig snabba kloka mamman!

Carina sa...

Vad roligt att få en insyn i söta Sixtens vardag. Han verkar ha skaffat sig massor med vanor och intressen redan :)

mikael sa...

Sjukt vad tiden går snabbt!