söndag 17 april 2011

Springkärlek

Jag måste erkänna en sak. Jag är inte så där duktig som jag vill verka. Jag är inte så förnuftig som jag hade tänkt. För tre veckor sedan hade jag inte sprungit en enda meter sedan graviditetsvecka 35, idag sprang jag 12,5km (och totalt 43,6km denna vecka). På tiden innan bäbis ett helt vanligt distanspass, nuförtiden, om inte ett riktigt långpass så åtminstone lite längre. Hade jag släppt förnuftet helt hade jag gärna sprungit dubbelt så långt, men lite klokhet har jag trots allt kvar, hur tråkigt det än må vara.

Allt känns så bra och min barnmorska tycker att det bara är att köra - "Du känner om du inte ska springa". Och det är ju det jag tänkt hela tiden - känns det bra så är det bra. Och det känns bra, riktigt bra! Och jag kan bara konstatera att jag är totalt jäkla superkär i springning! I rosa skor, rosa kompressionsstrumpor, rosa tröja och rosa ipod (och svarta trekvartstights, jag sprang inte med rumpan bar) svävade jag fram som på moln. Och jo, jag gillar rosa. Nästan så mycket så jag borde måla om min Garmin 305:a. Har för mig att Mary målade sin lila en gång så jag kanske får fråga om råd.

Men bara för att allt känns sådär jättebra ska jag inte rusa fram allt för fort ändå. Jag ska fortsätta bygga på distansen allt eftersom och jag ska vänta med kvalitetspassen ytterligare ett tag. Det är faktiskt inte förän i slutet av sommaren jag ska vara i superform. Nu ska jag bara lägga grunden. Men lite mer struktur skadar aldrig, så i veckan som kommer ska jag bli lite bättre på att ta det ännu lite lugnare på vissa pass. Bara distans även nästa vecka, men en blandning av lätta och medelhårda pass. Inte bara medelhårda som jag i stort sett kört på nu sedan jag började så smått för knappt tre veckor sedan. Och kanske kan jag få till ett riktigt långpass om ett par veckor!

10 kommentarer:

Lisa sa...

Det är inspirerande att läsa om din träning efter graviditeten. Du visar att det faktiskt är möjligt att komma igång med löpning igen, utifrån sina egna förutsättningar såklart. Har du något särskilt mål med löpningen? Förutom att komma igång efter graviditeten då.

Ingmarie sa...

Din barnmorska verkar vara en klok människa. Och det är du med. Lita på din magkänsla. den vet. :-)

Jenny sa...

Vad underbart! Kroppen säger åt dig vad som är ok och inte så kör på du bara det känns bra! Vilken bra barnmorska du verkar ha!Helt rätt inställning, alla är olika och vad som passar någon kanske inte passar alla! Du är en förebild! Spring på!

Jonna sa...

Vad härligt! Du var/är ju så genomtränad innan förlossningen, både gnm styrketräning och löpning, så det är ju ingen chock för din kropp med träningen i sig! Det är ju såklart annorlunda för nyförlösta som inte tränat på samma sätt innan.

Jag gör ju heller inte riktigt som man "ska"... men i mitt fall känns det nästan oundvikligt att låta bli att chansa lite, och köra på snabbare än man kanske bör, om jag ska ha en chans att genomföra 28/5.

Carina sa...

vad härligt att du fått "go" även från din barnmorska. Håller med Ingmarie, hon verkar vara en klok kvinna.

Japp Mary skrev ett inlägg om det också, något om att pimpa garmin.

Fit-Eva sa...

Bra BM!
Du känner dig egen kropp bäst och den kommer att säga ifrån om du gör "fel" - kör på!
Kan bara hålla med de tidigare skribenterna att du var så tränad innan att det går inte att jämföra med någon som aldrig sprungit innan. Jag brukar ge en generell rekommendation på mina löparskolor för tjejer på sex månader efter födsel men säger även att detta kan tas upp till diskussion för alla är vi olika och har olika förutsättningar.

mikael sa...

Så länge allt känns bra är det bara att springa på! Härligt att läsa

Anna (Orka mera) sa...

Så härligt att allt känns bra! Och jag förstår att det är svårt att vara särskilt förnuftig nu när det är vår och varenda muskelfiber vill ut och springa långt och länge!!! Men som sagt, känns det bra så är det väl bara att springa och njuta!

Mia sa...

Ach. Jag skiter i om du är duktig eller inte. Gillar dig ändå! :)

mary sa...

haha, just ja - pimpa garmin var det! http://markatta.com/mary/funrun/?p=1572

Spring på!!!