onsdag 2 oktober 2013

Äppellimpa

En riktig lat dag har jag haft idag. Jag hade faktiskt, till min egen stora förvåning, tänkt gå och simma men jag har haft en div irriterande huvudvärk de senaste dagarna och tänkte att en dag i stillhet kanske kunde bota. Nu gjorde det inte det, för det var först efter att jag varit iväg och hämtat Sixten och därmed fått dagens första dos frisk luft som det släppte nästan helt.Men hur som helst. Förutom att jag tvättat en barnvagn vi ska sälja har det inte blivit mycket gjort. Fast vänta nu, jag har ju faktiskt bakat också. Först kladdkaka och sedan bröd. Äppellimpor. Kladdkakan blev exakt perfekt kladdig och limporna mycket goda. Jag googlade fram ett recept dom jag såklart ändrade om lite i. Till såhär:

50g jäst
5dl ljummet vatten
1tsk salt
1-2msk honung
3-5 riktiga matskedar hemgjort äppelmos (använder du köpt behövs nog ingen honung)
7dl grovt rågmjöl
4dl fullkornsdinkel
2-3dl vetemjöl.Blanda, jäs 1 timme, baka ut till 2 limpor, jäs eventuellt en stund till (det hade jag inte tålamod till) och grädda sedan i 30 minuter på 225 grader. Ät medan brödet är lite varmt, sådär så att smöret smälter lite lagomt. Så gott!

2 kommentarer:

Caroline - Klara,färdiga,Spring! sa...

Jag hade också en del huvudvärk på slutet, konstigt det där!
Skönt att det gick bra på u-ljudet, för även om man själv känner att det är som det skär det skönt att få det bekräftat.

Jag måste prova brödet, är inne i en bakperiod nu och vill baka varje dag:)
Spännande att det är så nära nu, hoppas bebis kommer snart och att vi snart kan ses med våra knytten!

Kram

Andreas Åkesson sa...

Det ser smarrigt ut! (: