måndag 15 april 2013

I min bokhylla del 1

Jag älskar böcker och den uppmärksamme har förmodligen sett min (Ja, eller egentligen vår, men 90% av böckerna är nog mina.) bokhylla skymta på diverse bilder. Jag tänkte att vi skulle kika lite närmare på vad som finns där i. Jag tyckte nämligen själv att det var givande när Sofia gjorde det för kanske något år sedan (?). Vi håller oss dock till godbitarna och vi börjar längst ned där facklitteraturen finns


Diverse kompendier från såväl universitetskurser i organisk kemi, mikrobiologi och biokemi som häften instruktörsutbildningar och  massageutbildning står längst ut. Intressanta grejer men inte på långa vägar så intressant som böckerna som avhandlar mitt absoluta favoritämne - fysiologi. Den med engelsk titel är min bibel och så fruktansvärt intressant. Kanske borde jag blivit kirurg?

Den rosa boken med titeln "Mattillåtet" ingick som en av många böcker på referenslitteraturlistan när vi läste en kurs som bland annat handlade om ätstörningar. Den boken borde alla som har ett intresse i mat och hälsa läsa. Den ger en hel del tankeställare och en bra inblick i hur kroppen fungerar och  förklarar varför det inte finns något som heter "nyttigt" och "onyttigt". Vilket det heller inte gör i min värld. "Eating disorders in athletes" använde jag när jag skrev min magisteruppsats som bland annat handlade om "Den kvinnliga idrottstriaden" (restriktivt ätande, menstruationsstörningar och benskörhet).

"Känn din häst" är en bok jag ärvt av min mamma, men förmodligen fungerar den lika bra år 2013 som på sjuttiotalet. Nu var det alldeels för många år sedan jag var inne i hästvärlden så jag ska inte svära på det, men förmodligen. När jag ser boken "Stress" tänker jag på när jag och Martin var i Turkiet. Då stressläste jag den på stranden. Överlag tyckte jag hela kursen om stress var väldigt stressande. ironiskt nog.


Jag har inte bara läst en kost- och träningsutbildning utan även kurser i Genusvetenskap, Sociologi och Socialpsykologi. Intressanta och givande kurser även om det inte var mycket av kurslitteraturen som hamnade i min ägo. "The social psychology of food" kombinerar huvudämnet kostvetenskap med socialpsykologi. En intressant bok om vad som (bland annat) påverkar våra matval. "Analys i flera variabler" är inte min. Sådant kan jag inte ett endaste dugg om. De där gamla körkortsböckerna är dock mina. De ger mig lätt ångest över att jag fortfarande inte har något körkort...


"Träningslära för idrotterna" och "Idrottens återhämtningsbok" är två bra och översiktliga böcker åt det populärvetenskapliga hållet men med en mer strikt vetenskaplig grund. Tips! En hel drös med böcker av Paulun som jag fått när jag köpt diverse tidingar trängs med en bok av samme Paulun som jag faktiskt köpt själv. Den heter "ät, träna, prestera" och i närheten av denna finns ytterligare en bok av Gisela van der Steer, hon som skrivit ovan nämnda "Mattillåtet. "Ät allt, hellre nästan rätt än exakt fel". Också himla bra. "Ät bäst" är en bok i ungefär samma ton som "Träningslära för idrotterna" och "Idrottens återhämtningsbok". Den är förmodligen ganska lättläst även för den som saknar djupare kostutbildning. Den där Microsoftboken är inte heller min... Det är däremot den gamla varianten av "Näringslära för högskolan". Riktigt tråkig layout så välj en nyare upplaga om du väljer att skaffa denna. "Fitness för henne" har jag för mig att jag fick när jag tecknade min första prenumeration av Fitness Lifestyle (Som då hette Fitness & Aerobic och senare det mer välkända Fitness Magazine.) Varför det sitter små lappar i den vet jag inte säkert, men det borde vara olika styrkeövningar jag tänkte köra? Ska nog kolla upp det. Kanske återkommer. Jag tyckte hur som helst att den var bra då. vad jag skulle tycka om jag öppnade den nu är frågan...

När resterande del av bokhyllan publiceras får vi se. Kanske en dag när jag varit ledig, haft vilodag från träning och legat i soffan och studerat bokyllan medan toddlern lekt/spelat ipad/tittat på Bullerbyn/läst bok. Som jag gjort idag.

2 kommentarer:

Tove sa...

Intressant! Älskar att spana in folks bokhyllor.

Johanna sa...

Haha, Analys i flera variabler är nog den enda jag läst av de där böckerna (eller nej, jag har läst Genom helvetet också) :) Läser inte så mycket idrottslitteratur, trots att jag nog bläddrat i många av de där böckerna. Tycker jag hittar det jag behöver veta på nätet och så lär jag mig bra av egna erfarenheter :)