måndag 28 april 2014

En lista om löpning

För någon vecka sedan blev jag "utmanad" av Sofia som ville veta lite mer om löparen Andréa. Jag är väl hopplöst sist på bollen nu då jag sett denna lista på många ställen runt om i bloggosfären, men jag har helt enkelt inte haft tid för än nu. Dessutom brukar jag sällan hoppa på denna typ av "utmaningar" numer, men denna är trots allt lite kul. Särskilt eftersom jag tror att jag gjort den innan, för några år sedan. Jag ska se om jag kan hitta den så kan vi se om jag förändrats något. Men här kommer 2014 års version:

1. Vilken typ av löpare är du?
Jag är nog lite schizofren där. Å ena sidan är jag ytterst målmedveten och strukturerad och sätter upp både stora mål och delmål som jag ser till att nå. Å andra sidan älskar jag att bara lufsa runt. Gärna i fina omgivningar, ibland med sällskap, ofta bara jag. Jag är nördigt intresserad av träningslära, fysiologi och allt därikring och älskar att planera träning - både till mig själv och åt andra. Men ibland ´tycker jag att det är skönt att bara skita i allt och bara springa så som kroppen vill just den dagen - som när jag varit gravid exempelvis.

2. Hur länge har du löpt?
Om vi ska prata någorlunda "seriöst" och strukturerat så började jag nog efter att jag anmält mig till Göteborgsvarvet 2007. Väl där sprang jag bättre än jag trott och vågade mig på att anmäla mig till Lidingöloppets tremil. Sprang även där bättre än väntat och så var jag fast på allvar. Sprang min första mara 2009 och där ökades andelen löpning upp successivt till att jag numer i princip enbart ägnar mig åt löpning (Samt (främst) grenspecifik styrketräning och yoga.)

3. Hur mycket löper du per vecka?
Det beror lite på var på säsongen det är och hur övriga livet ser ut, men just nu vill jag ligga mellan 6-9 mil per vecka fördelat på 1 långpass, 1-3 kvalitetspass samt en hög lätta distanspass.

4. Vilket är ditt “feelgood” tempo?
Typ 5:50-6:10 min/km. Jag har (medvetet) ett väldigt brett spann mellan mitt lufsjoggstempo och säg tävlingsfart på milen. Allt från mellan 6:00 och 6:45 på lätta pass till att (när jag var mitt hittills bästa form) springa milen på tävling i 4:13-fart i snitt.

5. Vad måste du ha med dig på ett pass?
Klocka är nog det enda måstet förutom skor och kläder, men jag har gärna pulsband på mig också.

6. Varför springer du?
För att det är en av de bästa grejerna jag vet. För att jag älskar det! För att det gör mig till en bättre person.

7. Har du någon gång ljugit för att få springa?
Inte vad jag minns så jag tror inte det. Vet inte riktigt varför jag skulle behöva göra det.

8. Hur ofta köper du löparskor?
I och med mitt jobb på Löplabbet får jag några par per år, men mina favoritmodeller köper jag. Totalt blir det 2-3 skoköp per år kanske.

9. Var/hur handlar du din löputrustning?
Löplabbet givetvis, men ibland när jag vill ha de få saker/märken vi inte har handlar jag någon annanstans. Oftast på nätet.

10. Dygnets bästa springtid?
När jag jobbar är det definitivt på morgonen, men när jag är föräldraledig är det nog någon gång på eftermiddagen eller tidig kväll. För långpass är det i princip alltid morgon/förmiddag.

11. Hur ofta tävlar du?
Det brukar väl bli 6-8 lopp per år. Jag skulle nog vilja springa lite fler, men det brukar vara detta som går att få till.

12. Vilken är favoritdistansen?
På tävling måste jag nog säga halvmaran. Men jag tränar mest mot Marathon och har så gjort de senaste åren. Milen börjar dock locka mer och mer så vi får se var jag landar i slutändan.

13. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet när du blir trött?
Inte direkt men jag försöker tänka teknik när jag blir trött. "Ju fortare du springer desto snabbare är det över" brukar jag väl tänka ibland och någon gång ibland kanske "snabb och lätt".

14. Springer du helst i grupp eller ensam?
Helt klart ensam, men att få sällskap på långpass är inte fel. Ibland är det kul att ha sällskap på kvalitetspass också, men eftersom jag är en tävlingsmänniska är det både på gott och ont (vad gäller kvalitén alltså, inte långpassen). Gott för att jag kanske kan pressa mig lite mer än annars, jag har överlag svårt att ta ut mig helt på träning och ont av samma anledning. Att springa i grupp gör jag ytterst sällan numer, men förra veckan när jag gjorde det var det kul!

15. Hur återställer du dig efter ett långpass?
Energi och vätska in så fort jag kommer hem och dusch så snabbt som möjligt, särskilt vintertid. Ibland drar jag på mig mina hellånga kompressionssleeves, ibland bara ett par knähöga kompressionsstrumpor och ofta inga alls.

16. Vilken snabbhetsträning föredrar du?
Olika typer av intervaller. favoriter är fyrahundringar och tvåtusingar.

17. Vilket lopp drömmer du om att springa?
Jag har länge drömt om Berlin Marathon och det kanske blir verklighet i år, om än inte i eget namn. New York Marathon har också lockat, men jag börjar mer och mer undra om det verkligen är värt alla många tusenlappar som kommer krävas?? Jag skulle gärna springa olika lopp utomlands, men där jag befinner mig i livet är det inte så lätt. Och så är det där med pengarna.

18. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?
Hm. Svårt. Men jag säger Isabellah Andersson. Hon var med på en temakväll vi hade på jobbet inför förra årets Stockholm Marathon och det lilla jag pratade med henne gav mersmak. Rolig och trevlig verkar hon vara.

19. Vilka tre till fem löp/träningsbloggare utmanar du att fylla i den här listan?
Jag väljer att utmana alla som känner att det vore roligt att svara på frågorna!

4 kommentarer:

Emma sa...

Blir väldigt nyfiken på "nördigt intresserad av träningslära och fysiologi! Har du tips på hur och var jag skulle kunna fördjupa mig inom dessa ämnen? Jag vill lära mig mera!;)

Ha en fin dag!

Mia sa...

Nej du var inte sist på bollen. Jag kom efter... Haha.

Rund är också en form! sa...

(Om jag svarar blir jag nog sist). Haha! Men alltid kul att läsa såna här listor tycker jag. Lite mer att man lär "känna" personen. :-)

Löpning & Livet sa...

Emma: jag har pluggat en himla massa sånt under mina år på universitetet och även nu suger jag åt mig allt jag kommer åt på området. Dock hittar jag inte riktigt tid att läsa så mycket som jag skulle vilja. Sisu idrottsböcker har många bra och lättförståeliga böcker på ämnet. Annars kan en ju alltid söka efter vetenskapliga artiklar via pubmed :)

Mia: Typ samtidigt ändå :)

Rund: Kör på :)