Bloggen

måndag 17 november 2008

Foccacia


Grundrecept:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Gör så här
1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Jag valde att ha färsk timjan respektive färsk basilika i mina två olika bröd. Bara att göra som grundreceptet men trycka ner örterna i hålen innan man stoppar in bröden i ugnen. Man kan även ha tomat, lök eller något annat om man hellre vill det.

3 kommentarer:

  1. Mmm... älskar brödmat, skall se till att få testat ditt foccacia-recept...ser riktigt gott ut :-)

    SvaraRadera
  2. Välkommen hit! De blev riktigt goda faktisk! :)

    SvaraRadera
  3. Foccacia är så jäkla gott!!
    De ser hur goda ut som helst.

    Jag har kört på Jamie Olivers recept ..

    SvaraRadera

Vad roligt att just DU vill lämna ett litet spår!